Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Αναθεωρημένη έκδοση

Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Κανκούν σχετικά με την αλλαγή του κλίματος (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Ivo Belet (PPE), γραπτώς. (NL) Τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής του Κανκούν για το κλίμα δεν θα μπορούσαν με κανέναν τρόπο να χαρακτηριστούν ως σπουδαίο επίτευγμα. Ωστόσο, είναι καλύτερα από το τίποτα. Έχουν γίνει μερικά συγκεκριμένα βήματα, για παράδειγμα όσον αφορά την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, και δόθηκε το πράσινο φως για τη σύσταση ενός Ταμείου για το Κλίμα με χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το όλο ζήτημα, ωστόσο, προχωρά με απελπιστικά αργούς και κουραστικούς ρυθμούς. Μοιάζει περισσότερο με την πομπή χορού του Echternach. Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ο χρόνος συνεχίζει να περνάει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Ποιος ήταν ο ρόλος της Ευρώπης σε αυτήν την υπόθεση; Η ΕΕ έχει ασφαλώς αντλήσει διδάγματα από τα σφάλματα της περσινής Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Στο Κανκούν, η Ευρώπη βρισκόταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και ενεργούσε ως ενιαίο μέτωπο. Ολόκληρος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα στο πρότυπο της ΕΕ και κοιτάζει με θαυμασμό, επειδή διαθέτουμε τις πλέον προοδευτικές και δεσμευτικές συμφωνίες. Η Ευρώπη αποτελεί πρότυπο όσον αφορά το κλίμα.

Πρέπει να διατηρήσουμε σταθερά αυτόν τον ηγετικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Μας κάνει σαφώς να ξεχωρίζουμε από όλες σχεδόν τις άλλες ηπείρους με θετικό τρόπο. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά την εικόνα μας και, ταυτόχρονα, συνεπάγεται τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου