Index 
 Volledige tekst 
Debatten
Dinsdag 14 december 2010 - Straatsburg Herziene uitgave

Resultaat van de Conferentie over klimaatverandering in Cancún (debat)
MPphoto
 
 

  Ivo Belet (PPE), schriftelijk. Een superresultaat kun je het moeilijk noemen, de conclusie van de klimaattop in Cancún. Maar het is ook meer dan niks. Er zijn enkele concrete stappen vooruit gezet, over de strijd tegen de ontbossing bijvoorbeeld, en er is groen licht voor de start van een 100 miljard dollar klimaatfonds. Maar het gaat allemaal zo verschrikkelijk vermoeiend en traag. Een echte processie van Echternach. En ondertussen tikt de klok van de opwarming rustig verder.

En Europa in dit verhaal? De EU heeft zeker geleerd uit de fouten van vorig jaar in Kopenhagen. In Cancún stond Europa in het hart van de onderhandelingen en er werd als één front opgetreden. Vanuit de hele wereld wordt naar het EU-model (op)gekeken, omdat wij de meest vooruitstrevende en bindende afspraken hebben. Europa is een rolmodel als het over klimaat gaat.

Die frontpositie moeten we de komende jaren koppig vasthouden. Het onderscheidt ons grondig en positief van bijna alle andere continenten, het is een enorme troef imagogewijs, en het houdt tegelijk ook grote economische en maatschappelijke voordelen in.

 
Juridische mededeling - Privacybeleid