Index 
 All text 
Debatter
Tisdagen den 14 december 2010 - Strasbourg Reviderad upplaga

Resultat från klimatförändringskonferensen i Cancún (debatt)
MPphoto
 
 

  Ivo Belet (PPE), skriftlig.(NL) Resultatet av klimattoppmötet i Cancún kan knappast beskrivas som en stor framgång. Det är dock bättre än ingenting. Vissa konkreta steg har tagits, till exempel i bekämpandet av avskogning, och startsignaler gavs för inrättandet av en klimatfond på 100 miljarder US-dollar. Hela saken rör sig dock i en fruktansvärt långsam och tröttsam takt. Det påminner mest om dansprocessionen i Echternach. Under tiden tickar den globala uppvärmningsklockan tyst vidare.

Vad var EU:s roll i det hela? EU har verkligen lärt sig av misstagen under förra årets Köpenhamnskonferens. I Cancún var EU i centrum av förhandlingarna och agerade som en enad front. Hela världen hade ögonen på EU-modellen och ser på den med beundran, eftersom vi har de mest långtgående och bindande avtalen. EU är en förebild när det gäller klimatet.

Vi måste hålla fast vid den ledande rollen under kommande år. Den utmärker oss tydligt framför alla andra kontinenter på ett positivt sätt. Det är en enorm tillgång när det gäller vårt anseende och samtidigt medför det stora ekonomiska och sociala fördelar.

 
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy