Index 
 Text integral 
Stenograma dezbaterilor
Miercuri, 15 decembrie 2010 - Strasbourg Ediţie JO

O nouă strategie pentru Afganistan (dezbatere)
MPphoto
 

  Pino Arlacchi, raportor. Dnă președintă, raportul pe care l-am analizat astăzi a fost practic aprobat în unanimitate de Comisia pentru afaceri externe a acestui Parlament. Este rezultatul unui an de muncă al echipei pe care am condus-o și se bazează pe consultări ample purtate la Kabul și la Bruxelles.

Acest raport este o încercare de a explica un paradox: de ce s-au realizat atât de puține în Afganistan, în ciuda a nouă ani de implicare internațională? Din 2001, operațiunile militare din interiorul acestei țări au costat mai mult de 300 de miliarde de euro și câteva mii de vieți omenești și cel puțin alte 40 de miliarde de euro au fost cheltuite de partea civilă: în total, suma depășește de mai mult de 30 de ori PIB-ul actual al Afganistanului.

În ciuda acestor eforturi uriașe, Afganistanul încă este principalul producător de narcotice. Încă este una dintre cele mai sărace țări din lume, o țară unde – pentru majoritatea populației afgane – viața este scurtă, brutală și meschină, așa cum era pe continentul nostru în urmă cu cinci secole. În Afganistan sunt raportate mai multe victime ale mortalității materne decât ale războiului: peste 20 000, față de 2 300. Răspunsul la acest paradox nu este simplu. Problema opiului și forța mișcării de insurgență trebuie luate în considerare, la fel ca și încrederea în iluzia unei victorii militare rapide, care a dominat în primii ani ai prezenței internaționale. Mai mult, legitimitatea guvernului central a fost supraestimată, la fel cum s-a întâmplat și cu eficiența ajutorului internațional în reconstrucția țării.

Acest raport nu încearcă să simplifice aceste chestiuni. Acceptă provocarea în întreaga sa dimensiune, documentul fiind o încercare de a sugera direcții noi pentru politicile noastre. Raportul abordează problema din punct de vedere european. Acest lucru înseamnă că acum criza afgană este analizată dintr-un unghi care nu se limitează la a reflecta perspectiva americană asupra situației. Valorile și principiile europene contează. Ele influențează felul în care problema afgană este văzută de cetățenii europeni, care nu cred din principiu într-o soluție militară, pentru că în urmă cu peste 65 de ani am renunțat la ideea că războiul și ocuparea de teritorii străine ar fi o soluție bună.

UE de astăzi este construită pe o aversiune față de război, iar acest raport reflectă acest sentiment. În ceea ce privește situația din Afganistan, cetățenii UE susțin cu tărie o abordare civilă ca alternativă la utilizarea forței. Abordarea noastră nu este naivă; nu este vorba, așa cum s-a spus, de blândețea lui Venus împotriva forței lui Marte. În schimb, este vorba de puterea rațiunii și a solidarității umane, aplicată în cazul unei crize cum este cea afgană, care nu poate fi abordată cu soluții și mentalități simple.

Acest raport propune o strategie care nu exclude utilizarea limitată a mijloacelor coercitive. Garantarea securității oamenilor din Afganistan în fața atacurilor teroriste și criminale este o condiție esențială pentru dezvoltare, iar acest Parlament consideră că intervențiile pentru menținerea păcii, diplomația multilaterală, negocierile interne pentru pace, măsurile eficiente pentru reducerea sărăciei, înființarea de instituții democratice și protecția drepturilor femeii reprezintă pilonii unei strategii noi, benefică atât pentru Afganistan, cât și pentru alte zone.

Sper că strategia prezentată aici va fi pusă în aplicare cu mare grijă de către noul sistem și profit de această ocazie pentru a o invita pe baroneasa Ashton să se alăture Parlamentului în acest demers.

 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate