Показалец 
 Назад 
 Напред 
 Пълен текст 
Процедура : 2010/0067(CNS)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : A7-0360/2010

Внесени текстове :

A7-0360/2010

Разисквания :

Гласувания :

PV 15/12/2010 - 9.2
CRE 15/12/2010 - 9.2
Обяснение на вота

Приети текстове :

P7_TA(2010)0477

Пълен протокол на разискванията
Сряда, 15 декември 2010 г. - Страсбург Версия ОВ

9.2. Осъществяване на засилено сътрудничество в областта на приложимото право при развод и законна раздяла (A7-0360/2010, Tadeusz Zwiefka) (гласуване)
Протокол
 

– След гласуването:

 
  
MPphoto
 

  Tadeusz Zwiefka, докладчик.(PL) Г-н председател, преди няколко месеца Европейският парламент се съгласи със Съвета за първи път да се задейства процедура на засилено сътрудничество. За първи път в историята на Европейския съюз. Това е изключително важна стъпка, която създава изцяло нова основа за сътрудничество между група държави-членки на Европейския съюз в случаи, в които не е възможно да се постигне съгласието на всичките 27 държави-членки. Това е много важно решение. Днес потвърдихме, че процедурата работи добре.

Искам да изкажа искрена благодарност на Съвета за позицията, която прие като част от работата си с Европейския парламент. Тя е пример за отлично междуинституционално сътрудничество. По време на работата по резолюцията Парламентът участва само като консултативен орган, а честотата на срещите и включването от Съвета на всички предложения, внесени от Европейския парламент и гласувани в комисията по правни въпроси – включването им в окончателния документ – е отличен пример, обещаващ за процедурата на засилено сътрудничество в бъдеще. Благодаря на Съвета и за категоричната подкрепа за нашето предложение за спешен преглед на Регламент Брюксел IIа, което е важно за намирането на изчерпателни решения например на въпроси, свързани с необходимостта от клауза за forum necessitatis, въпрос, който позволява на държавите-членки да запазят сигурност по отношение на работата на техните вътрешни правни системи, като в същото време дава надежда на нашите граждани, че в бъдеще ще могат да избират свободно не само приложимото право, но и съда. Също така искам да благодаря на докладчиците в сянка от комисията по правни въпроси и на докладчиците на комисиите, чиито становища бяха поискани.

 
Правна информация - Политика за поверителност