Показалец 
 Пълен текст 
Разисквания
Четвъртък, 16 декември 2010 г. - Страсбург Версия ОВ

Обяснение на вот
MPphoto
 
 

Внесен текст : B7-0707/2010

  Maria do Céu Patrão Neves (PPE), в писмена форма. (PT) Резолюцията е мотивирана от сериозната политическа и институционална криза в Кот д’Ивоар след втория тур на президентските избори от 28 ноември 2010 г.

Изборите, които бяха наблюдавани от ООН и Европейския съюз, като цяло се проведоха най-общо по задоволителен начин. Въпреки това резултатите, представени от Независимата избирателна комисия на Кот д’Ивоар и обявяващи победата на г-н Уатара, бяха отхвърлени от Конституционния съд на страната, който промени резултата, като обвини в измама някои области и обяви настоящия президент Лоран Гбагбо за победител.

Тъй като единственият източник на демократична легитимност са всеобщите преки избори, чиито резултати бяха удостоверени от ООН, Европейският съюз използва тази резолюция, за която гласувам, да призове г-н Гбагбо да подаде оставка и да предаде властта на Аласан Уатара, както и категорично да осъди опитите за сплашване на наблюдателите на ЕС. Чрез резолюцията Парламентът приветства решението на Европейския съвет да приеме конкретни мерки против онези, които възпрепятстват мирния процес и националното помирение, и подкрепя решението на ЕС да наложи санкции срещу Лоран Гбагбо.

 
Правна информация - Политика за поверителност