Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Αιτιολογήσεις ψήφου
MPphoto
 
 

Κείμενο που κατατέθηκε : B7-0707/2010

  Maria do Céu Patrão Neves (PPE), γραπτώς. (PT) Το ψήφισμα αυτό υποκινήθηκε από τη σοβαρή πολιτική και θεσμική κρίση που είναι σε εξέλιξη στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου 2010.

Οι εκλογές, τις οποίες παρακολούθησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξήχθησαν με γενικά ικανοποιητικό τρόπο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή της Ακτής Ελεφαντοστού ανακηρύσσοντας νικητή των εκλογών τον κ. Ouattara, απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο αντέστρεψε το αποτέλεσμα επικαλούμενο νοθεία σε κάποιες περιοχές και ανακηρύσσοντας νικητή τον σημερινό πρόεδρο κ. Laurent Gbagbo.

Καθώς η μοναδική πηγή δημοκρατικής νομιμότητας είναι η καθολική ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας στην περίπτωση αυτή πιστοποιήθηκαν από τον ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω αυτού του ψηφίσματος, το οποίο υπερψηφίζω, καλεί τον κ. Gbagbo να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να παραδώσει την εξουσία στον κ. Alassane Ouattara και καταδικάζει τις ενέργειες εκφοβισμού εναντίον των παρατηρητών της ΕΕ. Μέσω αυτού του ψηφίσματος, το Κοινοβούλιο επικροτεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά όσων παρεμποδίζουν την πορεία προς την ειρήνη και την εθνική συμφιλίωση και υποστηρίζει την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στον Laurent Gbagbo.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου