Показалец 
 Назад 
 Напред 
 Пълен текст 
Процедура : 2010/3010(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документите :

Внесени текстове :

RC-B7-0712/2010

Разисквания :

Гласувания :

PV 16/12/2010 - 12
PV 16/12/2010 - 12.3
CRE 16/12/2010 - 12
CRE 16/12/2010 - 12.3

Приети текстове :


Пълен протокол на разискванията
Четвъртък, 16 декември 2010 г. - Страсбург Версия ОВ

12.3. Бежанци от Еритрея, задържани като заложници в Синай (B7-0712/2010)
Протокол
 

Преди гласуването на параграф 7:

 
  
MPphoto
 

  Carlo Casini (PPE).(IT) Г-н председател, госпожи и господа, целта на изменението е да направи по-трезва нашата преценка относно действията на Египет. Въпросът тук не е само да се признае, че Египет поне е направила нещо, но да се поиска бърза и незабавна намеса за освобождаване на заложниците, като държавата бъде призована никога повече да не използва смъртоносна сила за отблъскване на хора, прекосяващи Синай. Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците също е призована да установи незабавен контакт с хората, които в момента са държани като заложници.

„настоятелно призовава египетските органи да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на освобождаването на еритрейците, държани като заложници; да избягват използването на смъртоносна сила срещу нелегалните имигранти, които пресичат границите на страната; да защитават тяхното достойнство и тяхната физическа и психическа неприкосновеност и да гарантират, че задържаните имигранти имат възможност за връзка с ВКБООН, както и да допускат ВКБООН до всички лица, търсещи убежище, и бежанци под държавна опека.“

 
  
 

(Устното предложение за изменение се приема)

След параграф 7:

 
  
MPphoto
 

  David-Maria Sassoli, автор.(IT) Г-н председател, госпожи и господа, бих искал да добавя един параграф към резолюцията, който считам, че е важен и няма да засегне прекалено много структурата й. Той се отнася до параграф 9 от общата резолюция.

Ще го прочета: „приканва държавите-членки да се заемат с тази извънредна хуманитарна ситуация чрез доброволно разселване в Европейския съюз на всички лица, търсещи убежище, които участват в кризата; призовава Европейската комисия да координира тази операция и да използва наличното финансиране чрез Европейския фонд за бежанците“.

 
  
MPphoto
 

  Carlo Casini (PPE).(IT) Г-н председател, бих искал да помоля направилия предложението да изясни един въпрос.

Според прочетения текст, поисканата намеса се отнася до всички, които искат право на убежище. Аз по-скоро бих казал: „тези, които имат право на убежище“, защото „които поискат“ е прекалено опасно, тъй като съществува рискът от това всеки да може да поиска право на убежище.

Обратно, чрез координиране на това изменение с намесата на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, тя ще бъде втората, която ще оценява това.

Във всеки случай бих помолил колегата, направил предложението, да промени изменението с думите „тези, които имат право на убежище“.

 
  
MPphoto
 

  Председател. – Зная, че десет процента обикновено са достатъчни. Това обаче не би било достатъчно в настоящия случай. Попитах предварително и имахте много време. Сега ще гласуваме това изменение.

(Устното предложение за изменение се приема)

 
Правна информация - Политика за поверителност