Показалец 
 Пълен текст 
Пълен протокол на разискванията
Четвъртък, 17 февруари 2011 г. - Страсбург Версия ОВ

Уганда: убийството на David Kato
MPphoto
 

  Sergio Paolo Francesco Silvestris (PPE).(IT) Г-н председател, г-н член на Комисията, госпожи и господа, убийството на David Kato беше посрещнато със строго и решително осъждане от европейските институции.

Не трябва да забравяме, че този акт на насилие представлява само елемент от една по-мащабна картина, в която културните, етническите и религиозните малцинствени групи страдат от дискриминация в различни части на света. Само преди няколко седмици ние приехме неотложна резолюция, с която осъждаме случилото се с християните копти в Александрия, Египет, които бяха жестоко убити само защото са искали да изповядват вярата си свободно и почтително.

Поглеждайки отвъд правата на гейовете, виждаме, че Уганда е крайно уязвима държава, жертва на финансови спекулации на определени сили, заинтересовани от извличането на печалби от слабостта й. Еввропейският съюз следователно трябва да посвети вниманието си на Уганда, така че тази държава да може да извлече ползи от способността ни да насърчаваме демокрацията в страни извън Европейския съюз.

 
Правна информация - Политика за поверителност