El Presidente. − El siguiente punto es el informe de Christel Schaldemose, en nombre de la Comisión de Mercado Interior y Protección del Consumidor, sobre la revisión de la Directiva sobre seguridad general de los productos y vigilancia del mercado (2010/2085(INI)) (A7-0033/2011).
Christel Schaldemose, ordfører. − Hr. formand! God aften til alle de kolleger, der stadigvæk er her i salen. Jeg skal sige lidt om den betænkning, vi har lavet i Udvalget om Det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse. Vi har valgt at kalde den en betænkning om revision af direktivet om produktsikkerhed i almindelighed og markedsovervågning.
Årsagen til at vi har lavet denne initiativbetænkning er, at Kommissionen skal i gang med en revision af det generelle produktsikkerhedsdirektiv, og det var så en god anledning for os i Udvalget om Det Indre Marked til at komme med vores anbefalinger til, hvilket indhold denne revision af det generelle produktsikkerhedsdirektiv skulle have. Vi har valgt at dele vores betænkning op i to dele. Vi kommer med nogle anbefalinger til, hvad der skal ske med markedsovervågningen i al almindelighed, men selvfølgelig også med nogle meget konkrete anbefalinger til indholdet af en revision af den generelle produktsikkerhed.
Først og fremmest er det værd at nævne, at da vi fik det generelle produktsikkerhedsdirektiv for nogle år tilbage, var det en milepæl for produktsikkerheden i EU. Og direktivet er stadigvæk godt, men der er brug for forbedringer. De problemer, vi har i dag, er i virkeligheden, at markedsovervågningen ikke er effektiv nok til at sikre, at de produkter, der er på det indre marked, er sikre nok. Vi anbefaler derfor i Udvalget om Det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, at der bliver gjort en særlig indsats for at styrke markedsovervågningen i EU. Det er sådan, at der i en krisetid desværre er risiko for, at medlemslandene ikke afsætter flere men snarere færre ressourcer til at sikre markedsovervågning, og det er dybt problematisk, ikke bare for forbrugerne, men det er faktisk lige så vigtigt for de virksomheder, som overholder de regler, vi har på det indre marked.
I forbindelse med arbejdet med denne betænkning har jeg talt med rigtig mange virksomheder på det indre marked, hvoraf flere siger, at de aldrig har oplevet, at der har været kontrol, markedskontrol eller markedsovervågning med de produkter på det indre marked, som de beskæftiger sig med. Dette er selvfølgelig problematisk, fordi det – hvis man har en ordentlig markedskontrol – for virksomhederne betyder, at vi også kan være sikre på, at der er et rimeligt konkurrenceniveau – altså at de, der snyder, rent faktisk bliver snuppet, og de, der laver et ordentligt og sikkert produkt, har mulighed for at være på det indre marked. Derfor er markedsovervågningen ganske afgørende – ikke alene for virksomhederne men selvfølgelig også for forbrugerne. De konkrete forslag, vi har til revisionen af det generelle produktsikkerhedsdirektiv, er selvfølgelig i særlig grad rettet mod forbrugerne.
Vi synes, det er utroligt vigtigt at få styrket sporbarheden i forbindelse med de produkter, der er på det indre marked. Sporbarheden af produkter er ganske afgørende, hvis vi skal kunne tilbagekalde varer hurtigere. Vi mener også, at der generelt er brug for, at medlemsstaterne handler og agerer hurtigere, når vi konstaterer, at der er farlige eller problematiske produkter på det indre marked. Desuden mener vi, at der er behov for især at se på produkter, der kommer fra tredjelande, altså lande uden for EU. Der kommer et stigende antal produkter ind på det indre marked. Vi har brug for at sikre, at de rent faktisk overholder de regler, vi har for det indre marked.
For at vi fremover kan være sikre på at lave en mere målrettet lovgivning, foreslår vi endvidere i betænkningen, at der indføres en obligatorisk ulykkesstatistik på EU-plan, så vi mere målrettet kan finde ud af, hvor der er brug for lovgivning henne, baseret på hvad det er for nogle ulykker, der sker med produkter på det indre marked. Det vil gøre, at vi kan lave en mere præcis og mere målrettet lovgivning for at sikre produkter på det område, hvor der er behov for det, uden at genere de virksomheder, som laver helt ordentlige produkter.
Vi mener også, at der er brug for at kigge på de produkter, der sælges online. Vi kan konstatere, at der er problemer med dette. I hvert fald klager mange over, at produkter, der handles online, ikke overholder de samme sikkerhedsregler som dem, man køber på det almindelige marked. Vi mener selvfølgelig også, at der generelt er brug for, at vi er i god dialog med toldmyndighederne, bl.a. med henblik på at sikre bedre og mere sikre varer på det indre marked.
Til allersidst skal jeg sige, at jeg selvfølgelig også selv havde håbet, at vi måske kunne have set lidt mere på, hvordan vi kunne beskytte vores børn på det indre marked. Men dette var der ikke opbakning til i Udvalget om Det Indre Marked. Dette betyder, at vi ikke skal lave nogen særlige børnebeskyttelser, men generelt bare styrke vores produktsikkerhed.
Jeg vil slutte af med at sige til Kommissionen, at vi meget klart mener, at der er brug for en revision af produktsikkerhedsdirektivet. Vi mener, at der er brug for en styrkelse af markedsovervågningen. Vi mener, der er brug for en sammenhængende markedsovervågning på det indre marked, så vi ikke har en opsplitning mellem forskellige lovgivninger. Vi mener, der er brug for én sammenhængende paraply til at sikre mere markedsovervågning. Det handler helt banalt om, at borgerne skal kunne have tillid til de varer, der er på det indre marked, og virksomhederne skal have fair og lige konkurrencevilkår på det indre marked. Med de ord vil jeg slutte og opfordre Kommissionen til meget hurtigt at gå i gang med revisionen af det generelle produktsikkerhedsdirektiv og samtidig opfordre medlemsstaterne til også at afsætte tilstrækkelige ressourcer til at sikre en ordentlig markedsovervågning.
Lara Comi (PPE). - Signor Presidente, onorevoli colleghi, mi complimento con la collega, l'on. Schaldemose, per la costruttiva e proficua collaborazione che abbiamo avuto.
L'aspetto che vorrei sottolineare in questa sede è quello da me introdotto nel parere della commissione ITRE, che l'on. Schaldemose – e ancora una volta la ringrazio – ha condiviso e ripreso nella sua relazione, ovvero la richiesta alla Commissione europea di valutare l'utilizzo di nuove tecnologie e materiali, come ad esempio l'utilizzo del microchip o delle radiofrequenze, per consentire una migliore identificazione del prodotto, rispettosa quindi della sicurezza del consumatore e a costi ottimizzati.
Ciò offrirebbe una completa tracciabilità, in quanto il consumatore sarebbe messo nelle condizioni di conoscere tutti gli aspetti relativi al prodotto, quindi lo svolgimento delle varie fasi di lavorazione, provenienza dei materiali e individuazione dei responsabili. Inoltre, eliminerebbe il problema di individuare un criterio per l'attribuzione dell'origine e del "made in" di un prodotto. Infatti, proprio per questo motivo, abbiamo visto che definire un prodotto "made in France", quando in questo paese si è svolta solo l'ultima fase di lavorazione, è un modo che inganna il consumatore.
Chiedo quindi con forza al Commissario di dare seguito a questa richiesta del Parlamento europeo, che senz'altro parla a nome dei cittadini e dei consumatori europei.
Silvia-Adriana Ţicău (S&D). - O felicit şi eu pe colega noastră pentru Raport, vreau să îi mulţumesc pentru faptul că a acceptat amendamentele noastre, făcute în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie. Vreau să mă refer la importanţa standardelor europene, care simplifică procesul de achiziţii, indiferent dacă sunt realizate în mod tradiţional sau prin mijloace electronice şi garantează respectarea regulilor privind siguranţa produselor.
Am solicitat Comisiei şi tuturor părţilor interesate să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului european de standardizare, inclusiv prin parteneriate public-private şi prin planificări financiare multianuale, lucru esenţial pentru asigurarea eficacităţii şi eficienţei acestui sistem. De asemenea, am subliniat că este nevoie de stabilitate, de simplificarea standardelor europene şi de scurtarea termenelor de elaborare a standardelor şi am invitat organismele naţionale de standardizare să simplifice standardele, prin reducerea numărului de referinţe la alte standarde şi prin punerea la dispoziţie a unor instrucţiuni uşor de utilizat.
Ilda Figueiredo (GUE/NGL). - Senhor Presidente, é da maior importância dar a maior atenção às normas de segurança dos produtos numa perspectiva não só da defesa da produção, mas também da defesa dos consumidores. A simplificação das normas e dos prazos não pode pôr em causa toda a garantia que os nossos consumidores precisam de ter e também quando olhamos para estes aspectos das normas de segurança não podemos esquecer os produtos que importamos e igualmente a defesa da indicação feito em é muito importante e por isso esperamos que a Comissão tenha em conta estes aspectos contidos neste relatório, os contributos também que a Comissão da Indústria deu para a sua concretização, e que foram aceites pela relatora, e assim possamos, enfim, avançar um pouco mais na defesa da segurança dos produtos, dos produtores e dos consumidores.
Franz Obermayr (NI). - Herr Präsident! Im Bericht wird von großen Fortschritten gesprochen, aber bedenklich ist, dass trotz Produktsicherheitsrichtlinie, trotz Spielzeugrichtlinie und trotz RAPEX ca. 60 % der gemeldeten Produkte aus China stammen und der Großteil der gefährlichen Produkte somit aus einem Markt kommt, der nicht von der EU kontrolliert werden kann. Ich hoffe, dass das neue RAPEX-System hier Abhilfe schafft. Die EU muss eine starke Position einnehmen, um den Schutz und die Gesundheit der Verbraucher zu sichern.
Besonders schockierend ist es, dass rund ein Viertel der gefährlichen Produkte Kinderwaren sind: Puppen, Wasserpistolen, Kinderbesteck, Kindersitze – laut RAPEX in der letzten Woche. Die EU reagiert in solchen Fällen zu langsam. So wurde jetzt erst der Einsatz von Bisphenol bei der Herstellung von Babyflaschen untersagt, aber bereits seit einem Jahr ist dessen schädliche Wirkung bekannt. Ich habe in einer Anfrage an die Kommission auch darauf hingewiesen. Zudem sind krebserregende Produkte in der Spielzeugrichtlinie immer noch nicht verboten. Schließlich muss auch der Rückruf riskanter Produkte rascher und effizienter gestaltet und die Rückführbarkeit in die Unternehmerkette deutlich verbessert werden.
Zuzana Roithová (PPE). - Pane předsedající, dlouhodobě hledáme tady v Parlamentu nástroje, kterými bychom dokázali stále účinněji bránit vstupu stále většího množství nebezpečných výrobků na trh. Souhlasím s autorkou zprávy, že revize legislativy je potřeba a že by měla vést k lepší provázanosti všech opatření, včetně koordinace trestního postihu na úrovni členských států. Podporuji také návrh na povinné provádění a zveřejňování analýz rizik před spuštěním nové produkce. Vzhledem k tomu, že nejvíce nebezpečných výrobků pochází právě ze třetích zemí, považuji za klíčové, aby dříve než takovou povinnost zavedeme pro evropské výrobce, byla tato povinnost zahrnuta i do mezinárodních obchodních smluv. Podporuji také další návrhy a oceňuji vysokou kvalitu zprávy kolegyně Schaldemosové.
Åsa Westlund (S&D). - Herr talman! Tack Christel Schaldemose för ett bra betänkande. Jag vill ytterligare understryka att det krävs mera resurser och ökade stickprovskontroller av produktsäkerheten. Som konsument kan man hela tiden läsa i tidningar och i andra medier om när konsumentorganisationer har genomfört tester och alltid hittat produkter som inte lever upp till kraven. Det undergräver konsumenternas förtroende och kan ibland innebära livsfara, inte minst för barn som är väldigt beroende av att de produkter som säljs i affären är säkra att använda.
Det som kanske är viktigast för mig är just bristen på kemikaliesäkerhet. Många produkter innehåller idag kemikalier som redan är förbjudna inom EU. Detta är någonting som är väldigt svårt att som enskild konsument se på produkten. Här behöver medlemsstaterna ta krafttag och samarbeta mer för att få bort dessa produkter från marknaden och skrämma bort aktörer från att placera produkter på marknaden om de innehåller farliga kemikalier.
Maria Damanaki, Member of the Commission. − Mr President, there was a very interesting discussion on this matter at the level of the Member States, almost all of whose representatives were – I should point out – women.
On behalf of the Commission, allow me to congratulate Parliament on its resolution on the revision of the General Product Safety Directive and market surveillance. The Commission welcomes that resolution and very much appreciates the high quality of its content.
The conclusions of the resolution closely reflect the Commission’s intentions on how to revise general product safety rules in the EU. We need a clear and effective market surveillance framework. I agree with everyone on that. We need a framework that ensures a working internal market in safe goods. The Commission has already undertaken extensive consultations with a full range of stakeholders to determine how best to achieve that objective.
To find a coherent solution across different product sectors, Vice-President Tajani and Commissioner Dalli have agreed to work together towards the consolidation of EU rules on market surveillance. The Commission is determined to make sure that both consumers and businesses benefit from the EU internal market in safe goods. Therefore, we will clarify and update existing EU product safety rules to improve the health and safety protection of consumers.
We have to be mindful of our funding possibilities and margins and we also have to respect the competences of Member States, but the rules should be able to effectively identify and then adequately respond to the emergence of new risks – and I agree that there are new risks in global supply chains. I also agree with Parliament that special attention needs to be awarded to children’s products.
At the same time, the revision should provide a more level playing field for EU economic operators and reduce unnecessary administrative costs. In particular, consistency between the general product safety rules laid down in the General Product Safety Directive and the rules contained in the 2008 ‘goods package’ should now be within our grasp. Clearer product safety obligations of economic operators will therefore be established. The current mechanisms for Member State market surveillance cooperation and coordination will also be improved.
Finally, the functioning of the rapid alert system for non-food products – RAPEX – should be enhanced. That system is very important and is already used in our cooperation with China and other countries, but we really need to enhance it in order to face all the challenges mentioned here.
Vice-President Tajani and Commissioner Dalli intend to present jointly a proposal for a single and coherent EU framework for market surveillance. I wish to thank Parliament again for this very good resolution.
El Presidente. − Se cierra el debate.
La votación tendrá lugar el martes 8 de marzo a las 12.00 horas.
Declaraciones por escrito (artículo 149 del Reglamento)
Ildikó Gáll-Pelcz (PPE), írásban. - A fogyasztóvédelmi és termékbiztonsági szabályok érvényesítéséért felelős hatóságok közötti együttműködés kulcsfontosságú a belső piac működéséhez. A piacfelügyelet és a RAPEX sürgősségi riasztórendszer továbbra is fejlesztendő, Magyarország szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a veszélyes termékek forgalomból történő kiszűrésére. Meglátásom szerint a belső piac széttagoltságának csökkentéséhez is erősebb fogyasztói dimenzió szükséges, hogy ez által javuljon a kiskereskedelmi piacok működése, és hogy a fogyasztók jobb döntéseket hozhassanak. Mindez fontos szerepet játszhat a legalapvetőbb európai értékek, úgymint a tisztesség, a nyitottság, a szolidaritás és az átláthatóság garantálásában is. Úgy vélem, hogy a tagállamok közötti egyre szorosabb együttműködésnek is kiemelt jelentősége van a hatékony piacfelügyeleti rendszer működtetése szempontjából. A koherencia érdekében elengedhetetlen tehát a piacfelügyeleti hatóságok között az egységes értelmezés és fellépés. A hatóságoknak nem csak a hazai társhatóságokkal való, hanem a többi tagállammal történő magas szintű együttműködést is kiemelt céljuknak kell tekinteniük. Az elmúlt időszakban például több együttműködési megállapodás megkötésére, illetve megújítására került sor ennek jegyében hazámban is. E megállapodásokban hangsúlyosan előtérbe került a piacfelügyeleti területen való együttműködés kérdése. Összefoglalva tehát nem csupán szavakkal, de tettekkel is meg kell mutatnunk polgáraink számára az Európa által jelentett hozzáadott értéket, és azt, hogy a globalizáció korszakában az Európai Unió fontosabb, mint valaha.