Indeks 
 Poprzedni 
 Następny 
 Pełny tekst 
Debaty
Czwartek, 16 marca 2017 r. - Strasburg Wersja poprawiona

5. Komunikat Przewodniczącego
zapis wideo wystąpień
PV
MPphoto
 

  António Marinho e Pinto (ALDE). – Senhor Presidente, caros colegas, passam hoje 39 anos sobre a data em que o político italiano Aldo Moro foi raptado, em Roma, por um grupo de extrema-esquerda, denominado Brigadas Vermelhas. Moro acabaria assassinado a sangue-frio pelos seus raptores cerca de dois meses depois, mais concretamente em 9 de maio de 1978.

A morte de Aldo Moro deveu-se à confluência de dois fatores: o fanatismo sanguinário dos seus raptores e a intransigência desumana do Governo italiano, que se recusou a atender os pedidos ingentes da família de Aldo Moro e do próprio Aldo Moro para que libertasse dirigentes das Brigadas Vermelhas que estavam presos.

A questão que quero hoje, aqui, no Parlamento Europeu, partilhar convosco, meus caros colegas, é se valeu a pena essa intransigência do Governo italiano. Todos já fizemos o julgamento jurídico ou judicial, político e moral dos autores materiais do crime, mas os assassinos de Aldo Moro foram julgados, condenados e acabaram restituídos à liberdade. Estão, hoje, todos, em liberdade, mas ninguém restituiu uma vida a Aldo Moro.

Por isso, quando se vislumbram no horizonte europeu novos fanatismos e outras intransigências, a pergunta que vos deixo é: valeu a pena o sacrifício de Aldo Moro?

 
  
MPphoto
 

  Preşedintele. – Mulțumim foarte mult. Mai există o solicitare, dar rugămintea mea ar fi să putem trece la vot, să nu deschidem o dezbatere pe această chestiune. A fost foarte bine că colegul nostru ne-a reamintit acest moment și noi luăm notă de el, dar v-as ruga în continuare să trecem la celelalte chestiuni de pe ordinea de zi.

 
  
MPphoto
 

  Olaf Stuger (ENF). – Vanochtend heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije gereageerd op de verkiezingsuitslag in Nederland. En hij heeft de volgende oproep gedaan, en ik citeer “Turkije wil na de verkiezingsuitslag in Nederland snel een heilige oorlog in Europa”, ik herhaal “een heilige oorlog in Europa”. Daar roept de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije toe op. Ik wil graag van u weten hoe u hierop gaat reageren.

 
  
MPphoto
 

  Preşedintele. – Eu sunt convins că această declarație a fost notată de autoritățile europene și sunt convins, de asemenea, că va primi răspunsul pe care îl merită.

 
  
MPphoto
 

  Preşedintele. – În această dimineață, Conferința președinților a aprobat o cerere din partea Comisiei de anchetă privind spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea fiscală pentru o prelungire a mandatului cu trei luni. Prelungirea este necesară pentru a permite comisiei să își pună în aplicare pe deplin și în mod adecvat mandatul, astfel cum a fost adoptat de Parlament la data de 8 iunie 2016, ținând cont de numărul documentelor care mai trebuie examinate, al analizelor comandate și al părților implicate care urmează să fie audiate. Există obiecții la prelungirea mandatului cu încă trei luni de zile? Nu. În felul acesta, considerăm prelungirea mandatului ca aprobată.

 
Zastrzeżenia prawne - Polityka ochrony prywatności