Protecția acordată de UE copiilor și tinerilor care fug de războiul din Ucraina (B9-0207/2022, B9-0212/2022, B9-0213/2022)
Vlad-Marius Botoş (Renew). – Domnule președinte, statele membre ale Uniunii Europene, care au primit deja refugiați din Ucraina, au făcut niște eforturi deosebite, au încercat cum au putut mai bine să se adapteze imediat la necesitățile din teren, iar aceasta văd zi de zi în satele și orașele din țara mea, din România. Am vorbit cu reprezentanți ai societății civile, cu autorități publice, care de la o zi la alta și-au schimbat prioritățile și, din activitățile obișnuite, au devenit adevărate centre de primire a refugiaților.
Efortul lor a fost impresionant, efortul tuturor a fost impresionant. Prin această rezoluție însă vrem să atragem atenția că acum este nevoie de eforturi coordonate, de acțiuni comune ale tuturor statelor membre, care găzduiesc copii și tineri refugiați, de un plan pentru viitor, fie că vorbim despre siguranța împotriva traficului și exploatării copiilor, despre educația lor pe termen scurt și mediu, despre reunificarea familiilor după finalizarea războiului. Copiii au nevoie de protecție, iar Uniunea Europeană trebuie să lucreze împreună pentru a oferi ajutorul de care au nevoie.