Situația actuală a cooperării UE-Moldova (dezbatere)
Vlad-Marius Botoş (Renew). – Domnule președinte, domnule comisar, doamnă comisară, vorbim astăzi despre Moldova, despre progresele pe care le face acest stat spre respectarea valorilor democratice și europene.
Trebuie să recunoaștem, stimați colegi, că reformele din ultimul an și mai ales modul în care au reacționat odată cu începerea războiului din Ucraina ne arată clar că Moldova este pe drumul cel bun.
Pericolul însă este mare pentru o țară atât de mică aflată în imediata vecinătate a războiului, mai ales în condițiile în care oficiali de la Moscova au declarat că Moldova este o țintă posibilă pentru Rusia. Dacă Ucraina a avut și are o armată pregătită, care face față cu succes invaziei ruse, Republica Moldova este un stat mic, nepregătit pentru asemenea confruntare.
Cu toată sinceritatea, când vorbim despre Moldova, trebuie să ne întrebăm ce putem face noi, Uniunea Europeană, să o sprijinim dacă va fi nevoie. Ce vom putea face noi în cazul unui scenariu negativ pe care nimeni nu și-l dorește.
În aceste momente dificile, trebuie să recunoaștem că NATO are un rol extrem de important, crucial, de neînlocuit, însă Uniunea Europeană are nevoie totuși de o armată proprie, care să fie gata să apere granițele Uniunii și ale statelor asociate, dacă va fi cazul.