Menținerea controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen în lumina hotărârii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (C-368/20) (dezbatere)
Vlad-Marius Botoş (Renew). – Domnule președinte, doamna comisar Johansson, domnule viceprim-ministru Bartoš, Uniunea Europeană are chiar în numele ei, ideea care a stat la baza acestei construcții economice și politice: uniunea.
Pot fi momente în care poate părea că e mai bine și simplu să fii singur, fiecare pe cont propriu. Dar chiar această pandemie prin care am trecut ne-a arătat că soluția este unitatea. Programul NextGenerationEU este o altă dovadă că împreună avem mai mari șanse de a face față provocărilor cu care ne confruntăm.
Războiul din Ucraina vine să accentueze această demonstrație. Fără sprijin de la toate statele care prețuiesc democrația și respectarea legii, Ucraina nu ar fi reușit să țină piept Rusiei și îi ține, zi de zi. Toate statele membre ale Uniunii Europene, odată cu semnarea tratatelor, au semnat pentru unitate, pentru respectarea legilor, pentru o Uniune în care este adevărat, avem provocări, dar care ne aduce mai multe beneficii.
Controalele la granițele interne ale Uniunii și ținerea în afara spațiului Schengen a unei țări precum România, care a îndeplinit toate criteriile tehnice, nu fac decât să anuleze această unitate de care avem atâta nevoie.
Așa cum s-a pronunțat Curtea Europeană de Justiție, controalele la granițele interne trebuie să înceteze. Acum.