Rakennusten energiatehokkuus (uudelleenlaadittu) (keskustelu)
Henna Virkkunen (PPE). – Arvoisa puhemies, arvoisa komissaari, rakennusten energiatehokkuutta voidaan merkittävästi parantaa ja on hyvä tavoite, että rakennussektori myös on ilmastoneutraali vuonna 2050. Voidaan parantaa rakennusten eristystä, voidaan uudistaa ikkunoita, muuttaa lämmitystapoja. Keinoja on monia, mutta kuinka energiatehokkuutta tulee parantaa? Ei sitä pidä EU-tasolla lähteä määrittelemään.
Tässä komissio lähti alun pitäen jo liian pitkälle omissa ehdotuksissaan, kun yksityiskohtaisesti lähdettiin esittämään, millä tavalla näitä uudistuksia on jäsenvaltioissa tehtävä. Meillä on niin erilaiset olosuhteet eri jäsenvaltioissa, niin erilaiset ilmasto-olosuhteet, rakennuskanta, energia- ja lämmitysmuodot, että päätökset keinoista on järkevintä tehdä jäsenmaiden tasolla tai alueella. Usein kiinteistönomistajat itse ratkaisevat sen, mikä on järkevin tapa parantaa energiatehokkuutta heidän kiinteistössään.
On järkevä tavoite sinänsä, että kaikki uudet rakennukset olisivat päästöttömiä jo vuonna 2028. Tämä on varmasti mahdollista, mutta se, kuinka päästötön rakennus tässä määritellään eli niin, että lämmitystavan pitäisi perustua uusiutuvaan energialähteisiin, ei ota huomioon sitä, että meillä on maita, kuten vaikka oma kotimaani Suomi, jossa energiantuotanto pääosin alkaa olemaan jo päästötöntä joko uusiutuvilla energialähteillä tuotettua tai ydinvoimalla tuotettua sähköä. Tämän ehdotuksen mukaan ydinvoimalla tuotettua sähköä ei luettaisi päästöttömäksi energiamuodoksi, eikä tuo rakennus olisi päästötön rakennus. Tämähän ei ole järkevä lähtökohta. Meidän täytyy siis tehdä useita muutoksia tähän lainsäädäntöön ennen kuin voin ajatella, että tätä kannattaisi viedä tällaisenaan eteenpäin.