Marcel de Graaff (NI). – Voorzitter, met de digitale euro richt de ECB zich op de particuliere markt. Het is het digitale alternatief voor contant geld.
Op dit moment geven alleen de commerciële banken giraal geld uit en daar komt nu dus de Europese Centrale Bank bij. De burger heeft straks een rekening bij de ECB, zoals vroeger bij de posterijen, die ook eigendom waren van de staat. En omdat de ECB niet failliet kan gaan, kan de burger er zeker van zijn dat zijn geld veilig is. Dat geeft zekerheid bij grote financiële schokken. Maar het geeft de overheid ook verschrikkelijk veel macht om de burger te controleren en te dwingen.
De grootste zorg van de burger is dat de overheid in de toekomst kan beperken waaraan de burger zijn geld uitgeeft, zoals vleesproducten en brandstoffen. Of dat we een vorm van een social credit system krijgen zoals in Canada, waarbij je rekening wordt geblokkeerd als je kritisch bent op de regering. Daarom moet de digitale euro aan de volgende eisen voldoen: aankopen moeten niet herleidbaar zijn naar het product, het saldo moet ook direct als contant geld opneembaar zijn en het saldo moet niet programmeerbaar zijn. Dit moet wettelijk worden vastgelegd.