EU:n ilmastoriskien arviointi ja kiireellisten toimien toteuttaminen turvallisuuden ja selviytymiskyvyn parantamiseksi Euroopassa (keskustelu)
Henna Virkkunen (PPE). – Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen, Euroopan ympäristökeskus julkaisi eilen ensimmäistä kertaa eurooppalaisen ilmastoriskien kokonaisarvioinnin. Arvioinnin viesti oli varsin karu: äärimmäinen kuumuus, kuivuus, metsäpalot ja tulvat pahenevat Euroopassa jopa kaikkein optimistisimmissa skenaarioissa ja vaikuttavat elinoloihin koko Euroopassa. Riskit ovat koholla niin ympäristön, elintarviketurvallisuuden, terveyden, infrastruktuurin kuin myös talouden ja rahoituksen alalla. Missään päin Eurooppaa ei varmasti ole enää epäselvää, miksi tarvitsemme tehokkaita yhteisiä toimia paitsi ilmastonmuutoksen torjuntaan myös siihen sopeutumiseen.
Olen hyvin iloinen, että kun komissio muutama viikko sitten julkisti oman 2040-ilmastosuunnitelmansa ja -tavoitteensa, siinä oli aiempaa teknologianeutraalimpi ote. Ensimmäistä kertaa ydinvoima otettiin tasavertaiseksi energialähteeksi uusiutuvien energioiden kanssa ja otettiin myös aktiivinen ote uusiin teknologioihin, kuten hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin. Tarvitsemme tämäntyyppisiä teknologioita, jotta voimme tehokkaasti torjua ilmastonmuutosta, mutta meidän on myös sopeuduttava muutokseen ja ilmastoriskien torjuminen on tärkeä osa koko Euroopan unionin kokonaisturvallisuutta. Meidän on vahvistettava kriisinkestävyyttä. Se on osa strategista autonomiaamme.
Koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat myös osoittaneet, miten moniin erilaisiin kriiseihin ja hybridiuhkiin Euroopan pitää varautua. Meidän pitäisi kehittää Euroopan unionia kohti valmiusunionia. Jäsenmaiden tulisi koordinoidusti kyetä varautumaan erilaisiin kriiseihin eikä toimia vain hätätilanteissa. Suomalainen jatkuva varautuminen ja huoltovarmuusajattelu voisi toimia tässä hyvänä esimerkkinä.