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WRITTEN QUESTION E-2268/99
by Hans Kronberger (NI)
to the Commission

Subject: Recognition of a masseur's qualification in the EU

In a specific case the authorities in Lower Bavaria (Germany) rejected an Austrian national's 
application for the recognition of his qualification on the following grounds:

'Recognition on the basis of Directive 92/51/EEC1 and thus pursuant to section 2(4) of the Law on 
Masseurs and Physiotherapists is ruled out because these occupations do not conform to the German 
career profile of the masseur and medical swimming pool attendant, even though the occupational 
titles are identical in some respects.'

When the applicant inquired at the Federal Ministry in Bonn, however, he was told the opposite, that 
it was indeed possible for his training to be recognised pursuant to section 16 within the framework of 
the EU directives.

The Commission is requested to answer the following questions:

1. Is it lawful for the recognition of an Austrian national's qualification as masseur to be refused 
in Germany?

2. What legal basis should actually be applied?
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