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WRITTEN QUESTION E-2181/00
by Bertel Haarder (ELDR)
to the Commission

Subject: Authority responsible for checking recreational craft bearing CE marking

1. If a recreational craft has been built in one Member State, has been granted CE marking by an 
authorised body in another Member State, and is the subject of a complaint from a national of 
a third Member State, in that State, concerning serious structural defects in the craft, can the 
Commission say which authority is responsible in such circumstances and can it explain the 
principles which apply in that respect?

2. The Swedish maritime authorities interpret Article 7 (1) of Directive 94/25/EC1 to mean that 
the authorities are required to carry out checks on products only before they are placed on the 
market or in connection with their being placed on the market. Can the Commission confirm 
that this is the correct interpretation of the directive? If so, does CE marking, under those 
circumstances, provide consumers with the protection intended under Directive 94/25/EC? 
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