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WRITTEN QUESTION E-2355/00
by Mario Mauro (PPE-DE), Giorgio Lisi (PPE-DE) and Antonio Tajani (PPE-DE)
to the Commission

Subject: Infringement of the principle of non-discrimination and competition in connection 
with the situation of teachers in schools officially recognised as equivalent to State 
schools

The perpetuation in officially recognised schools in Italy of blatant disparities and discrimination 
contrary to the spirit of the Italian Constitution and European legislation on competition has prompted 
the questioners to raise the following issues at a higher level.

The question is therefore not intended to refer to or interfere with Article 126 of the EC Treaty, since 
the aim is not to deal with the organisation of school systems but with the infringement of the right to 
work caused by discrimination between the teaching staff of State schools and of those officially 
recognised as equivalent.

1. Teachers in these officially recognised schools have been allowed access to the competitive 
qualifying examination, in which, incomprehensibly, only half the years of service are 
recognised – the overall mark includes both the level achieved in the examination and half the 
number of years of service. Why, when the final list is drawn up, is the service is ignored?

2. Can the Commission explain why the Italian Ministry of Education does not systematically 
allow teachers in officially recognised schools access to competitive examinations by 
qualification only since, once again, the years of service do not count?

3. Why, in the provincial authorities' lists of supply teachers, does service in officially 
recognised schools only count for half (why not one third or two thirds? Does a teacher in 
such a school only work half time?).

4. Why, when a teacher passes the ordinary competitive examination, are the marks relating to 
teaching not recognised? 


