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WRITTEN QUESTION E-2971/01
by Alejandro Agag Longo (PPE-DE)
to the Commission

Subject: Reduced VAT for amusement parks, animal and similar cultural facilities

Whereas in Article 12 of Council Directive 77/388/EEC1 of 17 May 1977 (Sixth VAT Directive), as 
modified by Council Directive 92/77/EEC2 of 19 October 1992 (approximation of VAT rates), lays 
down that from 1 January 1993, Member States may apply one or two reduced rates. These reduced 
rates may not be lower than 5%, and shall apply only to supplies of categories of goods and services 
specified in Annex H,

Whereas category 7 of Annex H refers to 'admissions to […] amusement parks, […] zoos, […] and 
similar cultural events and facilities', although such activities are not defined in the Sixth VAT 
Directive,

Whereas the activities  of aquatic, botanic, animal and mechanical amusement parks demand that they 
come under the activities recognised in category 7 of Annex H of the Sixth VAT Directive and, 
therefore, may benefit from the application of the reduced VAT rates to admission charges to their 
facilities, in implementation, inter alia, of the principles of VAT uniformity, the inherent fiscal 
neutrality of the common VAT system and the elimination of distortions of competition in the single 
market,

1. Does the Commission believe that the activities of aquatic, botanic, animal and mechanical 
amusement parks should be judged as being the same as the activities of amusement parks, zoos and 
similar cultural events and facilities, within the meaning of Annex H, category 7, of the Sixth VAT 
Directive?

2. If not, does the Commission intend to assess whether the activities of aquatic, botanic, animal 
and mechanical amusement parks should be included within the categories which may benefit from 
the implementation by the Member States of a reduced VAT rate, within the meaning of Annex H of 
the Sixth VAT Directive, and, if appropriate, include a proposal that they should be so included in its 
forthcoming two-yearly report?  
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