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WRITTEN QUESTION E-0764/02
by Ieke van den Burg (PSE) and Anne Van Lancker (PSE)
to the Commission

Subject: Restriction on the right to export Belgian benefits under the half-time bridging 
pension scheme

Belgian legislation governing the half-time bridging pension scheme (early retirement) provides the 
right to a benefit consisting of a payment from the unemployment office (National Employment 
Service) and a non-statutory top-up payment from the ‘sector funds’. Up to now the Belgian 
government has ruled that frontier workers from neighbouring countries cannot claim this benefit 
because the bridging pension is deemed to be an unemployment benefit and not a temporary 
unemployment benefit.

The Belgian government’s argument can be refuted on the following grounds: (1) the recipient of a 
bridging pension does not have to register as seeking employment and is not subject to the obligation 
to apply for jobs and that it follows from the legal basis, as stated in Collective Agreement No 55, that 
all payments under the bridging pension scheme are classed as social benefits in accordance with 
Article 7, paragraph 2 and/or 4 of Regulation (EEC) 1612/68;1 (2) if the payment is to be regarded as 
a benefit under the unemployment system there is at least a question of ‘partial unemployment’, so 
that in accordance with Article 71(1)(a)(i) of Regulation (EEC) 1408/712 this benefit should be 
granted by the Belgian authorities to frontier workers employed in Belgium in combination with the 
remaining Belgian salary. The latter point is established in Judgment C-444/98 of the Court of Justice 
(De Laat/LISV).

What is the Commission’s opinion? Does the Commission take the view that benefits under the 
Belgian half-time bridging pension scheme should, in accordance with Article 71(1)(a)(i) of 
Regulation (EEC) 1408/71 or with Article 7(2) and (4) of Regulation (EEC) 1612/68, be granted to 
frontier workers from France, the Netherlands, Germany and Luxembourg working in Belgium?
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