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WRITTEN QUESTION E-2017/02
by Ieke van den Burg (PSE) and Anne Van Lancker (PSE)
to the Commission

Subject: Application of Regulation 1612/68 in the case of top-up payments to an unemployed 
cross-border worker

Is the Commission aware of the judgment of 21 March 2002 delivered by the court in 
s’ Hertogenbosch in the case of Rita Lemmens-Lenaerts (Case 197850)? Ms Lemmens-Lenaerts lives 
in Belgium and was employed as a cross-border worker in the Netherlands. She lost her job and, 
under Regulation (EEC) 1408/71,1 is entitled to Belgian unemployment benefit. On the basis of a 
collective employment agreement (CEA) arrangement whereby the unemployment benefit is topped 
up to a percentage of the last gross salary payment, her former employer makes a supplementary 
payment, but bases it on a notional benefit paid in the Netherlands. Since the Belgian benefit is lower 
than the Netherlands one, there is a difference between her income and that of unemployed colleagues 
living in the Netherlands.

Does the Commission also take the view that the question here is whether the CEA entitlement 
formulated as a percentage of gross salary (being a social benefit pursuant to Article 7(2) and (4) of 
Regulation (EEC) 1612/682) must result in the same level of (gross) income for an unemployed border 
worker receiving a benefit that must be paid in the country of residence (pursuant to Article 
71(1)(a)(ii) of Regulation (EEC) 1408/71) as for colleagues resident in the country of employment?

Does the Commission not take the view that the Netherlands judge should also have referred to the 
case-law relating to Regulations 1408/71 and 1612/68, namely the Meints judgment (C-57/96) and the 
‘pension rights’ judgment (Commission/France C-35/97)?

What is the Commission’s view on the possibility of finding a solution, when the planned revision of 
Regulation (EEC) 1408/71 takes place, to the above problem of unemployment benefit paid 
compulsorily in the country of residence and top-up payments related to benefits in the country of 
employment when cross-border workers are made redundant?

1 OJ L 149, 5.7.1971, p. 2.
2 OJ L 257, 19.10.1968, p. 2.


