Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 35kWORD 16k
6. maaliskuuta 2003
E-0803/2003

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0803/03

esittäjä(t): Marco Pannella (NI), Marco Cappato (NI), Gianfranco Dell'Alba (NI), Benedetto Della Vedova (NI) ja Maurizio Turco (NI)

komissiolle


  Aihe: Kiinan viranomaisten Falun Gong -liikkeen jäseniin kohdistama vaino ja Liu Jien pidättäminen ja kuolema yhdentoista päivän vankeuden jälkeen

 Kirjallinen vastaus 

Falun Dafa -tiedotuskeskuksen, Amnesty Internationalin ja joidenkin muiden suurten kansainvälisten ja kansallisten kansalaisjärjestöjen antamien julkisten ja luotettavien tietojen mukaan Kiinan presidentti Jiang Zemin on vuodesta 1999 lähtien vainonnut yli 100 miljoonaa Falun Gong -liikkeen jäsentä. Falun Dafa -tiedotuskeskus on tutkinut asiaa ja vahvistanut viranomaisten aiheuttaneen 578 Falun Gong -liikkeen kannattajan kuoleman.

 

Hallituslähteiden mukaan kuolleita on ollut 1 600, kun taas muut asiantuntijat puhuvat paljon suuremmista luvuista, ja suuri osa kuolemista on aiheutunut kidutuksesta, kuten pakkosyötöstä, tappavien huumeiden käytöstä tai vakavasta pahoinpitelystä. Satoja tuhansia Falun Gong -liikkeen kannattajia on vangittu, ja yli 100 000 heistä on tuomittu pakkotyöhön ilman oikeudenkäyntiä.

 

Liu Jie, 37-vuotias Falun Gong -liikkeen kannattaja, pidätettiin yhdessä miehensä kanssa 6. helmikuuta 2003, kun hän oli jakamassa pakettiautostaan uuden vuoden toivotukseksi lehtolehtisiä, joissa luki ”totuus, lähimmäisenrakkaus, suvaitsevaisuus” – Falun Dafan perusperiaatteet – Shuangchengin kaupungissa Heilongjiangin alueella. Poliisit veivät pidätetyt mukanaan ja ottivat haltuunsa myös näiden ajoneuvon. Poliisit ilmoittivat 17. helmikuuta 2003 Liun perheelle tämän kuolemasta. Liun terveys oli ollut erittäin hyvä hänen joutuessaan vangituksi eli 11 päivää ennen kuin hän kuoli.

 

Voiko komissio ilmoittaa, mitä tietoja sillä on yleisesti ottaen Kiinan vuodesta 1999 lähtien Falun Gong -liikkeen kannattajiin kohdistamasta vainosta ja erityisesti Liu Jien ja hänen miehensä tapauksesta?

 

Mitä aloitteita komissio on tehnyt tai aikoo tehdä vaatiakseen Kiinan viranomaisia vapauttamaan välittömästi ja ehdoitta kaikki Falun Gong -liikkeen jäsenet ja peruuttamaan kaikki rikosoikeudelliseen ja hallinnolliseen alaan kuuluvat lait, jotka rajoittavat uskonnonvapautta Kiinan kansantasavallassa?

 

Kysymyksen alkukieli: ITEYVL C 268 E, 07/11/2003
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö