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WRITTEN QUESTION E-1154/03
by Karl-Heinz Florenz (PPE-DE), Willi Görlach (PSE), Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf 
(Verts/ALE), Christa Klaß (PPE-DE) and Dagmar Roth-Behrendt (PSE)
to the Commission

Subject: Regulation (EC) 1774/2002, use of waste food and products of the foodstuffs industry 
in the EU Member States

Regulation (EC) 1774/20021 of the European Parliament and of the Council of 3 October 2002 laying 
down health rules concerning animal by-products not intended for human consumption does not state 
that the collection of waste food shall be compulsory, nor does it specify how this collection should be 
carried out.

Article 6(1)(f) of Regulation (EC) 1774/2002 defines products of the food industry as ‘Category 3 
material’. Logically this should imply a ban on feeding to animals long-life bakery goods (biscuits, 
preserved pastry goods and cakes) made with animal products (e.g. eggs), or milk or dairy products of 
the same type.

1. Does the Commission have any information on whether, and if so how, food waste occurring 
in the EU is collected everywhere separately from other waste products, and harmlessly treated or 
disposed of? If not, does not the Commission consider it sensible to order a study on this topic?

2. Does the Commission possess any studies showing that the uses of waste food frequently 
cited as alternatives to animal feed – composting and treatment in bio-gas plants – are practicable in 
the long term and hygienic in epidemiological terms? If not, does not the Commission consider it 
sensible to order a study on this topic?

3. Does the Commission consider that the feeding to animals of long-life bakery goods made 
with animal products (e.g. eggs), and milk and dairy products of the same type, is prohibited? What 
products of animal origin, and mixed products containing animal products, may still be used in animal 
feed since the entry into force of the above-mentioned directive?
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