Parlamentin kysymys - E-2042/2003Parlamentin kysymys
E-2042/2003

Sam Raisi -oppositiopuolueen edustaja Poul Vinin murha Kambodzassa ja 28. heinäkuuta 2003 pidettäviä vaaleja koskevat Euroopan unionin toimet

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2042/03
esittäjä(t): Marco Pannella (NI), Maurizio Turco (NI), Emma Bonino (NI), Marco Cappato (NI), Benedetto Della Vedova (NI), Gianfranco Dell'Alba (NI) ja Olivier Dupuis (NI)
komissiolle

Sam Raisi -puolueen edustaja, 23-vuotias Poul Vin murhattiin aamulla 4. kesäkuuta 2003 Bous L‑hongissa (O'Raing Euvin alue, Kompong Chamin maakunnassa). Hän oli ehdokkaana vaaleissa ja vastuussa puolueen vaalikampanjan ohjelmasta sekä alueen vaalimenettelyn valvonnasta ja hänen isänsä on ollut jo monen vuoden ajan Sam Raisi -puolueen edustaja.

 

Ihmisoikeustilanne ja poliittinen tilanne ovat jatkuvasti heikentyneet Kambodžassa. Ottaen huomioon 27. heinäkuuta 2003 pidettävät vaalit, joissa on mukana komission tarkkailijoita, tiedustelisin seuraavaa:

 

Eikö komissio katso aiheelliseksi varoittaa etukäteen Kambodžan hallitusta, että jos tällainen rikollinen toiminta jatkuu, Euroopan unioni keskeyttää välittömästi kaiken yhteistyön ihmisoikeuksien ja demokratian periaatteen, jotka ovat EU:n ja Kambodžan välisen yhteistyösuunnitelman 2002–2004 ensisijaisia tavoitteita, ilmiselvän, jatkuvan ja pahentuvan rikkomisen vuoksi.

 

Katsooko komissio, että oikea-aikaisesti ja kiireellisesti annettu ilmoitus ennen 27. heinäkuuta pidettävien vaalien vaalikampanjan aloittamista, olisi lopultakin konkreettinen toimi rikottujen lakien ja sopimusten kunnioittamisen sekä sivistyneen, väkivallattoman ja demokraattisen vaalikampanjan ja yhteiskuntaelämän takaamiseksi Kambodžassa?

 

EYVL C 51 E, 26/02/2004