Parlamentin kysymys - E-2068/2003Parlamentin kysymys
E-2068/2003

Sharia-oikeuden käyttöönotto Pakistanin maakunnassa

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2068/03
esittäjä(t): Marco Cappato (NI), Maurizio Turco (NI), Marco Pannella (NI), Olivier Dupuis (NI), Gianfranco Dell'Alba (NI) ja Benedetto Della Vedova (NI)
neuvostolle

Pakistanin luoteisrajan maakunnan (NWFP) kansanedustuslaitos on hyväksynyt lakiesityksen sharia-lain käyttöön ottamisesta. Tämän Afganistaniin rajoittuvan maakunnan kuvernöörin allekirjoitettua lakiesityksen Koraaniin perustuva laki menee maallisen lain edelle ja kaikkien muslimien pitää noudattaa sitä koko maakunnassa. On ilmoitettu myös Afganistanin talebanien perustamia elimiä läheisesti muistuttavan "hyveen ja paheen osaston" perustamisesta maakuntaan.

 

Tarkkailijoiden mukaan kuvernöörin allekirjoitus on pelkkä muodollisuus, joten muutaman päivän kuluttua maakunnassa asuvat pakistanilaiset joutuvat noudattamaan Koraanin lakia, kuten rajan takana Afganistanissa ennen amerikkalaisten ja brittien väliintuloa.

 

  1. Mitä tietoja neuvostolla on tästä tilanteesta?

 

  1. Mihin diplomaattisiin toimiin se aikoo ryhtyä, jotta Pakistan hallitus estäisi sharia-lain voimaantulon osassa maata?

 

  1. Millä tavalla se aikoo suojella valtiollisten elinten maallisuuden periaatetta tilanteessa, jossa fundamentalistiset enemmistöt uhkaavat lakkauttaa sen tavalla, joka voi olla "demokraattinen", mutta joka rajoittaa ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 18 artiklassa tunnustettua perustavanlaatuista oikeutta uskonnonvapauteen tai lakkauttaa sen?

 

EYVL C 51 E, 26/02/2004