Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 35kWORD 16k
19. kesäkuuta 2003
E-2184/2003

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2184/03

esittäjä(t): Maurizio Turco (NI)

komissiolle


  Aihe: Uskonnonvapauden jatkuvat loukkaukset Turkmenistanissa

 Kirjallinen vastaus 

 Turkmenistanin viranomaiset eivät salli sellaisten yhteisöjen rekisteröimistä, jotka eivät ole venäläisiä yhteisöjä tai muslimiyhteisöjä. Kaikki rekisteröimätön uskonnollinen toiminta on laitonta ja toimintaa valvoo kaikilta osin kansallisen turvallisuuden komitean 6. osasto (KNB, entinen KBG).

 

 Turkmenistanin viranomaiset tunkeutuivat toukokuun lopulla kahteen Hare Krishna -liikkeen kokoukseen. Marin lähellä sijaitsevassa kylässä viranomaiset osallistuivat uskonnolliseen seremoniaan kuvatakseen edellä mainitun liikkeen jäseniä. Myös Ashgabadin pääkaupungissa sisäministeriön alainen operatiivinen yksikkö, jota johtaa eversti Byashim Taganov, suoritti kotietsinnän liikkeen jäsenen, Gaurabhakta Devi Dasin, kotiin ilman kotietsintälupaa ja vei mukanaan ikoneja ja takavarikoi uskonnollista materiaalia. Kyseinen nainen ja kaksi muuta uskovaista pidätettiin. Näistä kolmesta kaksi sai sakkorangaistuksen ja heidät uhattiin karkottaa pääkaupungista. Kolmatta henkilöä pahoinpideltiin raa'asti ja häntä uhattiin rikosoikeudellisilla seurauksilla. Eversti Taganov kieltää osallisuutensa mainittuihin tapahtumiin.

 

 31. toukokuuta paikallisten viranomaisten yksityisasuntoon suorittaman kotietsinnän yhteydessä Guzelya Syraevaa sakotettiin, koska hänen luonaan kokoontui myös muita rekisteröimättömän protestanttisen yhteisön jäseniä. Myöhemmin viranomaiset ovat painostaneet Guzelya Syraevaa jättämään opettajan toimensa Abadanin esikoulussa. Viranomaiset ovat uhanneet erottaa esikoulun johtajan Tazegyul Nurievan, jos tämä ei erota Guzelya Syraevaa. Myös opetusministeriö on painostanut näitä kahta naista.

 

 13. kesäkuuta poliisi tunkeutui yksityisasuntoon, jossa baptistit olivat rukoilemassa. Kaikkia läsnä olleita kuulusteltiin usean tunnin ajan. Poliisipäällikkö Alaverdy Khudoberdiev puolusti tätä toimintaa toteamalla, että rekisteröimättömien järjestöjen toiminta on laitonta, mutta itse asiassa uskontoa koskevassa Turkmenistanin lainsäädännössä ei kielletä rekisteröimättömien uskonnollisten järjestöjen toimintaa. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) poliittinen virkamies Dieter Matthei on kertonut vaikeuksista saada paikallisilta viranomaisilta raportteja edellä mainituista vihamielisistä hyökkäyksistä.

 

Onko komissio tietoinen uskonnonvapauden vakavista ja jatkuvista loukkauksista Turkmenistanissa ja edellä mainituista tosiasioista?

 

Mihin toimiin komissio aikoo ryhtyä tai mitä toimia se aikoo tukea painostaakseen Turkmenistanin viranomaisia uskonnonvapauden takaamiseksi Turkmenistanissa?

 

Kysymyksen alkukieli: IT 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö