Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 36kWORD 15k
8 juli 2003
E-2359/2003

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2359/03

van Maurizio Turco (NI)

aan de Commissie


  Betreft: Schending van de godsdienstvrijheid in Kosovo

 Schriftelijk antwoord 

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, heeft bij een bezoek aan Pristina op 27 juni 2003 de Albanese Kosovaren opgeroepen toleranter te zijn en bereid tot het opbouwen van een multi-etnische samenleving.

Op dezelfde dag zijn in Kosovska Vitina graven op het orthodoxe kerkhof geschonden en is in Pristina de orthodoxe kerk van St. Nicolaas aangevallen nadat de KFOR, de vredesmacht van de NAVO, er vorig jaar zijn handen van had afgetrokken.

Op 28 mei 2003 hebben onbekenden geschoten op twee Spaanse schildwachten van de KFOR die op wacht stonden bij het orthodoxe klooster van Gorioc bij Istok.

Op 31 mei 2003 is een granaat gegooid naar de controlepost van de Griekse KFOR die de kerk beschermde van de heilige tsaar Uros in de stad Urosevac in het zuiden van het land.

De missie van de Verenigde Naties, de UNMIK, en de KFOR zijn op zoek naar de schuldigen aan deze recente incidenten, maar de afgelopen drie jaar heeft er geen enkele arrestatie plaatsgevonden in verband met de honderden vergelijkbare aanvallen op orthodoxe kerken en begraafplaatsen.

Kosovo en Metohija zijn na-oorlogse gebieden waar het vier jaar na beëindiging van het conflict nog steeds niet mogelijk is de christelijke heilige plaatsen te herstellen.

 

Gelet op de gigantische hoeveelheden geld die de Europese Unie in Kosovo pompt, luidt de vraag:

 

Kan de Commissie meedelen of zij met bovengeschetste feiten bekend is?

 

Welke initiatieven zouden een handzaam instrument kunnen zijn om het bestuur van Kosovo zover te krijgen dat het zich houdt aan de godsdienstvrijheid?

 

Oorspronkelijke taal van de vraag: IT 
Juridische mededeling - Privacybeleid