Parlamentin kysymys - E-2486/2003Parlamentin kysymys
E-2486/2003

Adventisteihin sekä Aasian protestanttisen kirkon jäseniin kohdistuvat uskonnonvapauden loukkaukset Uzbekistanissa

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2486/03
esittäjä(t): Maurizio Turco (NI)
komissiolle

Nukusissa, Karakalpakstanin pääkaupungissa, Luoteis-Uzbekistanin autonomisessa tasavallassa adventistien ryhmä haastettiin 20. heinäkuuta 2003 pidettävään oikeudenkäyntiin viisi kuukautta sen jälkeen, kun salainen poliisi oli tehnyt ratsian heidän pieneen seurakuntaansa Nukusissa, ja runsaat kaksi kuukautta sen jälkeen, kun heidät oli tuomittu sakkoihin. Nukusin syyttäjä Sultan Ibragimov kieltäytyy antamasta tietoja oikeuteen haastamisen syistä. Uskonnollisista asioista vastaava viranomainen Nurula Jamalov on myöntänyt, että adventisteilta ratsiassa takavarikoitua aineistoa ei pitäisi jaella Uzbekistanissa.

 

Kansallisen turvallisuuskomitean, KNB:n, (entinen KGB) upseeri kuulusteli 21. kesäkuuta 2003 Nelya Denisovaa, Aasian protestanttisen kirkon jäsentä, neljä tuntia. KNB kielsi naista kertomasta julkisesti kuulustelusta. Aasian protestanttinen kirkko ei ole vielä onnistunut rekisteröitymään, mikä tekisi siitä laillisen, koska Uzbekistanin uskontolain 8 artiklassa vaaditaan papilta erityistä teologista koulutusta.

 

Taloudellinen ja kaupallinen yhteistyö Euroopan unionin ja Uzbekistanin välillä on erinomaista.

 

Voiko komissio kertoa, onko se tietoinen näistä vakavista ja jatkuvista uskonnonvapauden loukkauksista Uzbekistanissa ja muista mainituista asioista?

 

Millä yhteistyöhön liittyvillä aloitteilla komission mielestä voitaisiin luotettavasti ja tehokkaasti vaikuttaa siihen, että Uzbekistan saataisiin kunnioittamaan uskonnonvapautta?