Parlamentin kysymys - E-3002/2003Parlamentin kysymys
E-3002/2003

Vietnamin ylängöillä asuvaan Montagnard-heimoon kohdistuvat jatkuvat ihmisoikeusrikkomukset

KIRJALLINEN KYSYMYS E-3002/03
esittäjä(t): Marco Pannella (NI), Emma Bonino (NI), Marco Cappato (NI), Gianfranco Dell'Alba (NI), Benedetto Della Vedova (NI), Olivier Dupuis (NI) ja Maurizio Turco (NI)
komissiolle

Noin 30 sotilasta ja kymmenen poliisia piirittivät 21. elokuuta 2003 keskiyön aikaan Y-Pho Ebanin talon Buon Cuoin kylässä pidättääkseen ja vangitakseen hänet, koska hänen epäiltiin toimittavan ruokaa alueella piileskeleville Montagnard-heimoon kuuluville pakolaisille.

 

Poliisit ja sotilaat hakkasivat edellä mainittua miestä ja hänen perheenjäseniään (H'Luin Eban, syntynyt vuonna 1970 ja raskaana, Y-Chui Buon Krong, syntynyt vuonna 1982 ja Y-Kun Buondap, syntynyt vuonna 1992) AK-47 -aseillaan ja kiduttivat heitä myös sähköiskuin.

 

Koska oli jo myöhä, kylän asukkaat heräsivät ja alkoivat puolustuksekseen hakata poliisiautoa (rekisterinumero 47C2133) ja pakottivat näin sotilaat ja poliisit lähtemään kylästä.

 

Hallitus lähetti 22. elokuuta 2003 kolme kuorma-autollista sotilaita ja poliiseja Buon Cuoin kylään pidättämään kaikki asukkaat. Tällä hetkellä meillä ei ole tietoja tilanteesta kyseisessä kylässä.

 

Aikooko komissio vaatia Vietnamin hallitukselta selvityksen siitä, miksi Montagnard-heimon jäsenet pidätettiin?

 

Aikooko komissio painostaa Vietnamin viranomaisia, jotta he päästävät UNHCR:n ja muiden kansalaisjärjestöjen tarkastajat vapaasti Vietnamin ylängöille ja Kambodžan rajan tuntumassa sijaitseville alueille?

 

Aikooko komissio sanoa irti Vietnamin kanssa solmitun yhteistyösopimuksen, jos Vietnamin viranomaiset eivät suostu näihin vaatimuksiin?

 

EYVL C 70 E, 20/03/2004