Parlementaire vraag - E-3002/2003Parlementaire vraag
E-3002/2003

Toename van de schendingen van de fundamentele mensenrechten van de "Montagnard"-bevolking op de hoogvlakten van Vietnam

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3002/03
van Marco Pannella (NI), Emma Bonino (NI), Marco Cappato (NI), Gianfranco Dell'Alba (NI), Benedetto Della Vedova (NI), Olivier Dupuis (NI) en Maurizio Turco (NI)
aan de Commissie

Op 21 augustus 2003, om middernacht, hebben circa 30 soldaten en 10 politiemannen het huis van Y-Pho Eban in het dorp Buon Cuoi omsingeld. Y-Pho Eban werd gearresteerd en opgesloten op verdenking van het verschaffen van voedsel aan "Montagnard"-vluchtelingen die zich in het gebied verborgen houden.

 

De politie en de soldaten hebben de man en de overige leden van zijn familie, H'Luin Eban, geboren in 1970 en zwanger, Y-Chui Buon Krong, geboren in 1982, en Y-Kun Buondap, geboren in 1992, met hun AK-47-geweren geslagen en hun ook elektrische schokken toegebracht.

 

Alle dorpelingen zijn daarbij wakker geworden en zijn uit zelfverdediging op het politievoertuig (nummerplaat 47C2133) beginnen te kloppen en hebben de soldaten en de politieagenten op de vlucht gedreven.

 

Op 22 augustus 2003 heeft de regering drie voertuigen vol soldaten en politieagenten naar het dorp Buon Cuoi gestuurd om alle bewoners te arresteren. Tot nu toe ontbreekt enig nieuws.

 

-  Is de Commissie van plan de regering van Vietnam om uitleg te vragen over de redenen waarom de "Montagnards" gearresteerd worden?

 

-  Is de Commissie bereid druk uit te oefenen op de Vietnamese autoriteiten opdat ze inspecteurs van het UNHCR en andere NGO's vrije toegang zouden verlenen tot de centrale hoogvlakten van Vietnam en het gebied langs de Cambodjaanse grens?

 

-  Is de Commissie bereid, indien de Vietnamese regering niet op deze verzoeken ingaat, de samenwerkingsovereenkomst met Vietnam op te zeggen?

 

PB C 70 E van 20/03/2004