Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 35kWORD 15k
3 december 2003
E-3814/2003

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3814/03

van Maurizio Turco (NI)

aan de Commissie


  Betreft: Gerechtelijk onderzoek door het parket van Palermo naar een fraude van 6,5 miljoen euro ten nadele van de Europese Unie

 Schriftelijk antwoord 

Op 7 november 2003 verscheen op de website van de krant "La Gazzetta del Mezzogiorno" een artikel onder de titel "Truffa all'EU da 6,5 milioni di euro per finanziare Cosa Nostra" (EU opgelicht voor 6,5 miljoen euro bestemd voor het financieren van Cosa Nostra).

 

In het bericht staat dat de Guardia di Finanza in Palermo drie personen heeft aangehouden op verdenking van oplichting van de EU voor een bedrag van 6,5 miljoen euro. Het geld moest dienen voor het financieren van illegale activiteiten van Cosa Nostra. De drie hadden, via een bedrijvenconstructie, aan het ministerie van Industrie voor ongeveer 6 miljoen euro aan Europese subsidies aangevraagd voor de oprichting van nieuwe ondernemingen. Daarvan is ongeveer 2,5 miljoen euro al uitbetaald en geïncasseerd. Het onderzoek is in 2001 gestart en om de subsidies te krijgen hebben de drie verdachten valse stukken voorgelegd. De drie, die eigenaar zijn van een aantal bandenbedrijven, hadden voor ongeveer 2,5 miljoen euro aan subsidies gevraagd en gekregen voor de bouw van een loods voor de opslag van gebruikte banden. In de loods, die in verleden al in bewarend beslag was genomen, stonden geen machines of andere uitrustingen.

 

Is de Commissie van deze feiten op de hoogte en welke maatregelen heeft zij er tegen genomen of is zij van plan te nemen?

 

Is OLAF van de feiten in kennis gesteld? Is er een onderzoek ingesteld of zijn er plannen voor?

 

Oorspronkelijke taal van de vraag: ITPB C 782 E van 27/03/2004
Juridische mededeling - Privacybeleid