Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 36kWORD 16k
9. joulukuuta 2003
E-3916/2003

KIRJALLINEN KYSYMYS E-3916/03

esittäjä(t): Maurizio Turco (NI), Marco Pannella (NI), Marco Cappato (NI), Gianfranco Dell'Alba (NI), Benedetto Della Vedova (NI) ja Olivier Dupuis (NI)

komissiolle


  Aihe: Italian tasavallan puutteelliset standardit lääkärikunnan asianmukaisten tutkintojen ja pätevyyden valvomiseksi

 Kirjallinen vastaus 

Fabio Gaetano Arcuri hakeutui 5. syyskuuta 2003 Rooman San Giacomon sairaalan ensiapupoliklinikalle saadakseen asianmukaista hoitoa tapaturmassa murtuneeseen ja sijoiltaan menneeseen vasempaan olkapäähänsä. Sairaalassa hän keskusteli tohtoriksi itseään nimittävän Roberto Ingravallen kanssa, joka toimii San Giacomon sairaalan ortopediaosaston apulaisylilääkärinä. Ingravalle piti kiireellistä leikkausta välttämättömänä ja ohjasi Arcurin Roomassa toimivalle yksityiselle Pio XI -klinikalle, jossa Ingravalle itse leikkasi hänet San Giacomon sairaalassa käyntiä seuranneena päivänä.

 

Leikkauksen epäonnistuneen lopputuloksen johdosta Arcuri – joka joutui käymään läpi toisen leikkauksen ja kalliin, aikaavievän kuntoutuksen – päätti hankkia tietoja San Giacomon sairaalan ortopediaosaston apulaisylilääkäristä. Hänen hämmästyksensä oli suuri hänen saatuaan vaivattomasti selville, ettei Ingravalle ollut koskaan suorittanut lääketieteen loppututkintoa eikä tätä ollut koskaan rekisteröity viralliseen kirurgiluetteloon.

 

Lehdistössä ja televisiossa esitetyistä uutisista kävi sen jälkeen ilmi, että Ingravalle oli toiminut San Giacomon sairaalassa yli 15 vuotta ja että hän oli esitelmöinyt lukuisissa konferensseissa ja esiintynyt yleisradioyhtiön radio- ja tv-lähetyksissä 'arvostettuna' ortopedian erikoisasiantuntijana.

 

Tilanteeseen johtaneita syitä voidaan etsiä yhtäältä siitä, että henkilökunnan palkkausta julkisiin sairaaloihin ei valvota riittävästi, ja toisaalta yksityissairaaloiden kanssa aloitetusta yhteistyöstä.

 

Kuten Arcurin tapaus osoittaa, tilanteesta on vakavaa vaaraa ja haittaa kansalaisten terveydelle olivatpa he julkisen terveydenhuollon palveluiden käyttäjiä tai yksityisen sairaanhoitojärjestelmän asiakkaita.

 

Voisiko komissio kertoa, aikooko se olla yhteydessä Italian valtioon tutkiakseen, onko tämän nykyisessä lainsäädännössä varmistettu riittävällä tavalla sellaisten asianmukaisten valvontastandardien noudattaminen, joiden tarkoituksena on taata, että kansalaisia hoitavilla lääkäreillä on vaaditut tutkinnot ja pätevyys?

 

Kysymyksen alkukieli: ITEYVL C 783 E, 27/03/2004
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö