
533680.EN PE 344.947

WRITTEN QUESTION E-1383/04
by Joke Swiebel (PSE)
to the Commission

Subject: Implementation of EU legislation on equal treatment of men and women

Anybody who wonders what the situation is as regards the implementation of European legislation in 
the field of equal treatment of men and women in the Member States and the future Member States 
will have great difficulty in finding practically usable and readily accessible overviews. The 
information in the Commission's annual reports on the implementation of Community law is too 
general for this purpose and moreover is not cumulative, so that it would be necessary to consult 
many consecutive annual reports. The information contained in the periodic Bulletin(s) (on) Legal 
Issues in Equality is very detailed but regrettably makes it difficult to compare the situation in 
different countries, as well as being very out of date by the time of publication and also non-
cumulative.

The European Parliament has repeatedly requested the publication of clear information on the state of 
implementation of the equal treatment acquis in the Member States, the shortcomings therein and the 
measures taken by the Commission to improve it (EP resolution on the Annual Report on equal 
opportunities for women and men in the European Union 2000, P5_TA(2002)02061 of 25 April 2002, 
Paragraph 8, EP resolution on the implementation of the gender equality programme, 
P5_TA(2002)03722 of 4 July 2002, Paragraph 5, and EP resolution on equal opportunities for women 
and men in the European Union, P5_TA-PROV(2004)0023 of 14 January 2004, Paragraph 2).

- Will the Commission indicate why it has not so far been able or willing to accede to this 
simple desire for transparency?

- Will the Commission now without delay publish in a systematic manner the information 
requested?

- Will the Commission explain its strategy for enforcing legislation on equal treatment and 
assess the results achieved?

- Will the Commission not only give the answer to this question to the tabler of the question but 
also publish the requested overview on the Commission's website?
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