Bortførelse af personer på EU-medlemsstaters område og overførsel til tilbageholdelse i tredjelande
9.6.2005
SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2204/05
af Martine Roure (PSE) , Giovanni Fava (PSE) og Wolfgang Kreissl-Dörfler (PSE)
til Kommissionen
Der foretages i forskellige medlemsstater retslige undersøgelser vedrørende CIA's rolle i forbindelse med bortførelse af personer. Der er tale om EU-statsborgere og tredjelandsstatsborgere, der bortføres og derpå overføres fra visse medlemsstaters område til tredjelande, hvor de udsættes for tortur og tilbageholdes under umenneskelige og nedværdigende forhold.
Der henvises navnlig til: 1) den "særlige udlevering" af asylansøgerne Muhammed Al Zery og Ahmed Agiza den 18. december 2001 fra det svenske efterretningsvæsen til en enhed under det amerikanske efterretningsvæsen; USA har angiveligt udleveret dem til de egyptiske myndigheder, som skal have tortureret og tilbageholdt dem; 2) bortførelsen af den egyptiske statsborger Hassan Mustafa Osama Nasr foretaget af en enhed under CIA i Milano den 16. februar 2003 og overførslen af ham via den amerikanske base i Aviano til Egypten med henblik på tortur og tilbageholdelse; 3) bortførelsen af den tyske statsborger Khaled El Masri fra Skopje i Makedonien den 31. december 2003 og overførslen af ham til et amerikansk fængel i Afghanistan, hvor han angiveligt er blevet tortureret og slået.
Der henvises endvidere til EU-traktatens artikel 6, 7, 11, 24 og 34, artiklerne i EU's charter om grundlæggende rettigheder, den europæiske menneskerettighedskonvention og FN's konvention mod tortur.
Kommissionen bedes på baggrund af ovenstående oplyse, om den agter at tage skridt til
- —straks at undersøge, om der findes aftaler mellem medlemsstaterne og tredjelande, navnlig USA, der giver grundlag for at overtræde de retsstatsprincipper og grundlæggende garantier og rettigheder, der er anerkendt ved traktaterne, EU's charter om grundlæggende rettigheder, den europæiske menneskerettighedskonvention, FN's konvention mod tortur og Genèvekonventionen om flygtninges retsstilling
- —at undersøge gennem den høje repræsentant for FUSP, om der i praksis i EU's eksterne relationer har været tilfælde af bortførelser svarende til ovenfor beskrevne, og i givet fald hvilke, med henblik på at gribe ind over for de pågældende tredjelande, således at aktionerne straks kan bringes til ophør
- —at sikre, at alle tredjelande respekterer EU-statsborgernes rettigheder både inden for og uden for EU, og hurtigst muligt at fremsætte krav herom over for de pågældende landes kompetente myndigheder, herunder i de kompetente fora inden for rammerne af den transatlantiske dialog?
EFT C 299 af 08/12/2006