Parlamentin kysymys - E-4368/2005Parlamentin kysymys
E-4368/2005

  Sodanaikaisia miinoja koskevien varoitusten puuttuminen matkailijoiden uudelleen löytämillä Kroatian rannikkoalueilla

  KIRJALLINEN KYSYMYS E-4368/05
  esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL)
  komissiolle

  1. Onko komissio tietoinen siitä, että Kroatiassa on edelleen miinoja, ja että sen lisäksi, että niitä on sisämaassa, serbien asuttamien ja uuden valtion Jugoslavia-aikaisen armeijan suojaamien alueiden vastaisten vuosien 1992—1995 rintamalinjojen tuntumassa, niitä asetettiin kyseisenä aikana myös kaukana edellä mainituista alueista, sotilaallisten tukikohtien ympärille Adrianmeren saarille ja pitkin rannikkoa?

  2. Onko komissio tietoinen siitä, että vuoden 1995 jälkeen on Kroatiassa melkein 500 henkilöä joutunut räjähtävän miinan uhriksi, jolloin useimmiten seurauksena on jalkaterän tai jalan menetys ja joskus laajempikin vamma tai kuolema ja että kyseisistä kuolemantapauksista viisi on sattunut kaukana rannikosta Adrianmerellä lähellä Splitiä sijaitsevassa Visin saarella?

  3. Onko komissio tietoinen nuoren alankomaalaisen arkeologin Tesse Stekin kohtalosta? Hän kulki heinäkuussa 2005 Visin saarella Komižan ympäristössä maantien tuntumassa alueella, jolla ei ollut kieltoja, varoituksia tai merkintöjä, kunnes hän kuuli pamauksen, joka merkitsi hänelle jalan menetystä?

  4. Onko komissio tietoinen siitä, että kysymyksessä 3 mainittu onnettomuus sattui matkailijoiden suosimassa näköalapaikassa ja että samalla alueella monet turistit harrastavat varjoliitoa vuorenrinteitä pitkin, jolloin he mahdollisesti laskeutuvat takaisin maan pinnalle ennalta arvaamattomaan kohdassa?

  5. Onko komissio tietoinen siitä, että Visin kunnanhallinto ei tiennyt näistä tapahtumista ja että Kroatian puolustusministeriö torjui painokkaasti mahdollisuuden, että alueella olisi miinoja, mutta että paikalliset asukkaat vakuuttavat, että kaikki niistä tietävät? Miksi vastuulliset viranomaiset eivät varoittaneet alueen ulkopuolisia vierailijoita näkyvästi vaarallisten sotajäännösten esiintymisestä ja miksi he eivät tehneet selväksi, että alueita, joita ei ole vielä täysin raivattu, on syytä välttää?

  6. Aikooko komissio ottaa kysymyksen esille Kroatian hallituksen kanssa ja tehdä selväksi, että nykyisistä EU-valtioista tuleville lukuisille matkailijoille koituvaa vaaraa ei voida hyväksyä ja että todennäköisen tulevan EU:n jäsenvaltion Kroatian matkailualan mahdollisuuksien kehittymisen kannalta on vahingollista, mikäli tämä salassa pidetty ongelma saa lisää julkisuutta, mutta perusteellisia miinanraivaustöitä ei tehdä eikä raivaamattomille alueille asenneta selkeitä varoituksia?

  7. Mitä tukea EU ja sen jäsenvaltiot voivat tarjota liittymistä valmistelevassa vaiheessa Kroatialle miinojen raivaamisen nopeuttamiseksi ja vierailijoille suunnatun tiedotuksen parantamiseksi?

  Lähde: Alankomaiden TV 3 -asema, ajankohtaisohjelma Nova, 12. marraskuuta 2005.

  EYVL C 327, 30/12/2006