Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 34kWORD 21k
4 mei 2006
E-1963/06
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1963/06
van Simon Busuttil (PPE-DE)
aan de Commissie

 Betreft: Prijsvermelding in de sector luchtvervoer
 Schriftelijk antwoord 

Op grond van de EU-wetgeving zijn handelaars verplicht de volledige verkoopprijs te vermelden voor alle producten die aan consumenten te koop worden aangeboden. De wet definieert „verkoopprijs” als de definitieve prijs met inbegrip van BTW en andere belastingen.

Het blijkt echter dat de wetgeving voor lidstaten de mogelijkheid openlaat deze verplichting niet op te leggen wanneer er sprake is van producten die in het kader van een dienstleverantie worden verstrekt.

In de sector van het luchtvervoer adverteren handelaren met vluchten, waaronder laaggeprijsde vluchten en ook pakketreizen, zonder de belastingen en andere heffingen aan te geven en derhalve zonder de volledige prijs te vermelden. Soms zijn de belastingen die niet in de advertentie worden vermeld hoger dan de prijs van de vlucht zelf.

Met deze praktijk wordt de consument een slechte dienst bewezen omdat hij niet op de hoogte wordt gesteld van de volledige prijs van de dienst.

Is de Commissie op de hoogte van deze situatie, die een slechte invloed heeft op de bescherming van de consument?

Is de Commissie voornemens iets aan deze situatie te doen door bijvoorbeeld voor te stellen de lidstaten ertoe te verplichten de vereiste volledige verkoopprijs te vermelden ook te laten gelden voor diensten in de sector van het luchtvervoer?

Hoe rechtvaardigt de Commissie deze situatie wanneer diensten op de interne markt steeds meer een grensoverschrijdend karakter krijgen?

Oorspronkelijke taal van de vraag: ENPB C 328 van 30/12/2006
Juridische mededeling - Privacybeleid