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WRITTEN QUESTION E-3398/06
by Pilar del Castillo Vera (PPE-DE), Alejo Vidal-Quadras (PPE-DE), Luisa Rudi Ubeda (PPE-DE), 
Angelika Niebler (PPE-DE) and Dominique Vlasto (PPE-DE)
to the Commission

Subject: Free movement of professionals with regard to the activity of reviewing, inspecting or 
verifying the fulfilment of statutory requirements relating to the safety of installations

The review or verification of the fulfilment of the safety conditions of installations, specified in 
normative provisions of a regulatory type, is a relevant part of the activity performed by the engineers 
in the free exercise of their profession in the EU Member States.

The Spanish Law on Industry holds that competent qualified professionals shall carry out the activity 
of verifying whether the conditions of safety of installations established according to the regulations 
are fulfilled. However, the Regulations approved by the Spanish Government during the last years 
with regard to the safety of installations (to mention a few: electrical installations of low tension 
[Royal Decree 842/2002, of 2 August], fire safety installations [Royal Decree 2267/2004, of 3 
December] or heat installations in the buildings [Royal Decree 1751/1998, of 31 July, amended in 
Royal Decree 1218/2002, of 22 November]) dismiss the possibility that a free professional individual 
who holds the professional qualifications legally required, may carry out the activities of maintenance 
or verification. 

The above- mentioned situation, which was reported to the Commission, not only restricts the legally 
recognised professional competence of Spanish engineers and technical engineers but also 
(considering that in other EU States such as France, the United Kingdom, Portugal and Greece the 
competent qualified technical engineers are legally authorised to carry out the above-mentioned 
activities of maintenance or verification of installations) the legal restrictions imposed in Spain 
prevent professionals from other Member  States from exercising their professional activity in the 
same conditions as in their respective State, therefore restricting the competence allocated to these 
professionals and breaching the freedom to provide cross-border services and the freedom of 
establishment set out in Articles 43, 49 and 50 of the EC Treaty.

Is the Commission aware of this situation? What measures does the Commission intend to take to 
guarantee compliance with the Treaty?


