Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 38kWORD 25k
17 oktober 2006
E-4449/06
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-4449/06
van Hiltrud Breyer (Verts/ALE)
aan de Commissie

 Betreft: Mysterieuze weersverschijnselen boven Noord-Duitsland
 Schriftelijk antwoord 

Is het de Commissie bekend dat verschillende serieuze media hebben bericht over mysterieuze verschijnselen aan de hemel boven Noord-Duitsland? Zo zou reeds in juli 2005 op diverse radarschermen van verschillende weerstations een soort wolk over een lengte van maximaal 400 km geregistreerd zijn, hoewel het niet regende en het ook niet bewolkt was. Dit onverklaarbare radarfenomeen herhaalde zich eind maart 2006. De meteorologen staan voor een raadsel, maar zijn het erover eens dat er voor het „verschijnsel” geen natuurlijke verklaring zoals een vlucht vogels of kerosine uit vliegtuigen is. Ook een foutieve meting van de radarinstallaties kan worden uitgesloten, omdat verschillende installaties opnames — los van elkaar — van dezelfde beelden in Nederland, Emden en Hannover hebben gemaakt. Meteorologen uit het gehele gebied vermoeden dat achter de verschijnselen militaire experimenten schuilgaan. Jörg Asmus, meteoroloog bij de Duitse Meteorologische Dienst, vermoedt dat militairen hetzij weersveranderingen wilden teweegbrengen of terroristische aanslagen wilden simuleren (zie DER SPIEGEL 13/2006). Natuurkundigen van het Duitse Centrum voor lucht- en ruimtevaart, alsmede geowetenschappers van de Bundeswehr komen tot de slotsom, dat deeltjes in de atmosfeer zijn verspreid om de neerslagradar te storen. Ook de Federale Duitse Milieudienst neemt het fenomeen serieus. Wat weet de Commissie van deze fenomenen boven Noord-Duitsland?

1. Hoe worden deze beoordeeld dan wel verklaard?

2. Deelt de Commissie de inschatting van meteorologen, geologen en fysici, dat het bij de onverklaarbare weersverschijnselen of radarregistraties moet gaan om militaire experimenten, omdat er anders geen serieuze verklaring voor te vinden is?

3. Weet de Commissie iets van desbetreffende militaire experimenten boven Noord-Duitsland met het oog op de bestrijding van terrorisme en beïnvloeding van het weer?

4. Moet worden gevreesd dat deze experimenten schadelijk zijn voor de gezondheid of andere gevaren voor mens en natuur opleveren?

5. Welke EU-instantie is verantwoordelijk voor informatie over dit soort militaire experimenten of zou daarvoor verantwoordelijk moeten zijn?

6. Volgens welke desbetreffende normen zijn dit soort experimenten toegestaan?

Oorspronkelijke taal van de vraag: DEPB C 329 van 30/12/2006
Juridische mededeling - Privacybeleid