Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 30kWORD 42k
20. marraskuuta 2007
E-5724/07
KIRJALLINEN KYSYMYS E-5724/07
esittäjä(t): Satu Hassi (Verts/ALE)
komissiolle

 Aihe: Jäljityskoodit valokopiokoneissa ja lasertulostimissa
 Kirjallinen vastaus 

Useiden vuosien ajan lehtiartikkeleissa on kerrottu, että lukuisat Euroopan unionin kuluttajille myytävät valokopiokoneet ja lasertulostimet on varustettu rikostutkintaa helpottavalla jäljitysmekanismilla.(1) Toiset valmistajat ovat myöntäneet tällaisen mekanismin olemassaolon, mutta toiset eivät.(2) Lehtiartikkeleiden mukaan kyseiset laitteet muodostavat pienistä keltaisista pisteistä kuvion kaikkiin tulostettaviin asiakirjoihin. Näiden pisteistä muodostuvien kuvioiden avulla voidaan helpottaa kaikkien tällaisten asiakirjojen alkuperän määrittämistä. Jotkut valmistajat ovat ilmoittaneet, että kyseiset toimenpiteet otettiin käyttöön väärennösten ehkäisemiseksi. Valmistajat eivät ole ilmoittaneet julkisesti, miten jäljityskoodit toimivat tai mitä informaatiota koodataan.

Kansalaisyhteiskunnan teettämät viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että jotkut tulostimet ja valokopiokoneet koodaavat sarjanumeronsa sekä tulostuspäivämäärän ja -ajan kullekin sivulle ja että tämä informaatio on sekä yksityishenkilöiden että viranomaisten luettavissa.(3) Joidenkin kuluttajien mielestä jäljityskoodien käyttö loukkaa heidän yksityisyyttään, ja he ovat turhaan pyytäneet valmistajia poistamaan kyseisen toiminnon.(4)

Onko komissio tietoinen yhteisön tai kansallisen lainsäädännön mukaisesta oikeudellisesta kehyksestä tai velvoitteista, jotka koskevat kyseisten jäljityskoodien käyttöä? Katsooko komissio, että valmistajien nykyiset käytännöt tässä suhteessa, kuluttajille annetut tiedot mukaan luettuina, ovat yhdenmukaisia tieto‑ ja kuluttajansuojaa koskevan yhteisön lainsäädännön kanssa?

(1)Katso Jason Tuohey, ”Government Uses Color Laser Printer Technology to Track Documents”, PC World Online, 22. marraskuuta 2005 (saatavana osoitteesta http://www. pcworld, com/article/id, 118664, 1/article.html); ”Pixel für den Staatsanwalt”, Financial Times Deutschland, 4. marraskuuta 2005, s. 35 (saatavana osoitteesta http://www.fdt.de/forschung/29250.pdf); ”HP Colour LaserJET 3500: Gelddrucksperre”, Druckerchannel, 22. maaliskuuta 2004 (saatavana osoitteesta http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=528&seite=7&t=delddrucksperre); ”Ricoh Aficio CL2000: Gegen Geldfälscher”, Druckerchannel, 3. maaliskuuta 2005 (saatavana osoitteesta http://www. druckerchannel.de/artikel.php?ID=528&seite=7&t=gegen_­geldfaelscher); ”Code bei Farblasern entschlüsselt: Big Brother is watching you”, Druckerchannel, 26. lokakuuta 2005 (saatavana osoitteesta http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1239&seite=1&t=big_brother_is_watching_you).
(2)Xerox Corporation on myöntänyt tällaisen tekniikan olemassaolon (mutta ei ilmoita, miten se toimii) DocuColour-tulostinsarjassaan. Esimerkiksi useissa aikaisemmissa tuote-esitteissä todetaan, että luvattoman kopioinnin estämiseksi on yhteistyössä lukuisten hallituksen virastojen kanssa [kyseiseen tulostimeen] sisällytetty väärentämistä vaikeuttava merkintäjärjestelmä [jonka avulla] kukin kopio varustetaan koodilla, jotta lähde [tulostin] voidaan tarvittaessa tunnistaa; Xeroxille myönnettiin vuonna 1996 Yhdysvalloissa myös patentti, jossa kuvataan, miten keltaisista pisteistä muodostettua kuviota käyttämällä voidaan tunnistaa kopioidun tai tulostetun asiakirjan lähde. Katso U.S. Patent No. 5515451.
(3)Katso Mike Musgrove, ”U.S. Sleuths Crack Tracking Codo in Colos Printers”, Wall Street Journal Europe, 12. lokakuuta 2005; katso myös ”Civil Liberties Group Cracks Xerox Tracking Codes”, The Globe and Mail, 20. lokakuuta 2005.
(4)katso http://www.seeingyellow.com/.

Kysymyksen alkukieli: ENEYVL C 191, 29/07/2008
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö