Traceercodes in fotokopieerapparaten en kleurenlaserprinters
8.11.2007
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-5724/07
van Satu Hassi (Verts/ALE)
aan de Commissie
Persberichten wijzen er al een aantal jaar op dat een aantal fotokopieerapparaten en kleurenlaserprinters die aan consumenten in de Europese Unie worden verkocht gerechtelijke traceermechanismen bevatten[1]. Sommige producenten hebben onthuld dat deze mechanismen bestaan, maar niet alle[2]. Persberichten wijzen erop dat deze toestellen op alle geprinte documenten onzichtbare patronen van kleine gele stippen afdrukken, en dat de patronen van deze stippen kunnen helpen om vast te stellen waar het document vandaan komt. Sommige producenten hebben beweerd dat deze maatregelen werden toegepast om vervalsing te beletten. Producenten hebben niet openbaar gemaakt hoe deze traceercodes werken of welke informatie is gecodeerd.
Recent onderzoek door het maatschappelijk middenveld wijst uit dat sommige printers en fotokopieerapparaten hun serienummers en de tijd en datum van printen op elke bladzijde coderen en dat deze informatie kan worden gelezen door zowel particuliere individuen als de overheid[3]. Sommige consumenten hebben de aanwezigheid van deze traceercodes opgevat als een inbreuk op hun privacy en ze hebben producenten vergeefs gevraagd om deze functie ongedaan te maken[4].
Heeft de Commissie kennis van enig rechtskader of juridische verplichtingen in het Gemeenschapsrecht of in de nationale wetgeving met betrekking tot het gebruik van deze traceermechanismen? Is de Commissie van mening dat de huidige praktijken van producenten in dit opzicht, waaronder hun onthullingen aan consumenten, in overeenstemming zijn met het desbetreffende Gemeenschapsrecht inzake gegevensbescherming en consumentenbescherming?
- [1] Zie Jason Tuohey, “Government Uses Color Laser Printer Technology to Track Documents”, PC World Online, 22 november 2004 (beschikbaar op http://www.pcworld.com/article/id,118664page, 1/article.html); “Pixel für den Staatsanwalt”, Financial Times Deutschland, 4 november 2005, blz. 35 (beschikbaar op http://www.ftd.de/forschung_bildung/forschung/29250.pdf); “HP Color LaserJET 3500: Gelddrucksperre”, Druckerchannel, 22 maart 2004 (beschikbaar op http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=528&seite=7&t=gelddrucksperre); “Ricoh Aficio CL2000: Gegen Geldfälscher”, Druckerchannel, 3 maart 2005 (beschikbaar op http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=778&seite=7&t=gegen_geldfaelscher); “Code bei Farblasern entschlüsselt: Big Brother is watching you”, Druckerchannel, 26 oktober 2005 (beschikbaar op http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1239&seite=1&t=big_brother_is_watching_you).
- [2] De coöperatie Xerox heeft het bestaan (maar niet de werking) onthuld van een dergelijke technologie in zijn printerserie DocuColor; bijvoorbeeld, in diverse productbrochures uit het verleden heeft Xerox vermeld dat “in samenwerking met diverse verzoeken van overheden om onrechtmatig kopiëren te ontmoedigen [deze printer] een markeringssysteem ter afschrikking van vervalsing bevat [...dat] elke kopie codeert, zodat de bron [printer] indien nodig kan worden geïdentificeerd”; Xerox heeft ook in 1996 in de Verenigde Staten een patent gekregen voor het gebruik van gele stippatronen om de bron van een gekopieerd of geprint document te achterhalen. Zie Verenigde Staten-patent nr. 5515451.
- [3] Zie Mike Musgrove, “U. S. Sleuths Crack Tracking Code in Color Printers”, Wall Street Journal Europe, 21 oktober 2005; zie ook “Civil Liberties Group Cracks Xerox Tracking Codes”, The Globe and Mail, 20 oktober 2005.
- [4] Zie http://www.seeingyellow.com/.
PB C 191 van 29/07/2008