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WRITTEN QUESTION E-6390/07
by Giusto Catania (GUE/NGL), Roberto Musacchio (GUE/NGL), Vittorio Agnoletto (GUE/NGL), 
Vincenzo Aita (GUE/NGL), Luisa Morgantini (GUE/NGL), Umberto Guidoni (GUE/NGL), Giovanni 
Berlinguer (PSE), Giulietto Chiesa (PSE), Claudio Fava (PSE), Pasqualina Napoletano (PSE), Monica 
Frassoni (Verts/ALE), Donata Gottardi (PSE), Alfonso Andria (ALDE), Donato Tommaso Veraldi 
(ALDE), Pier Antonio Panzeri (PSE), Gianni Pittella (PSE), Lapo Pistelli (ALDE), Andrea Losco 
(ALDE), Gianluca Susta (ALDE), Francesco Ferrari (ALDE), Nicola Zingaretti (PSE), Mauro Zani 
(PSE), Luciana Sbarbati (ALDE) and Patrizia Toia (ALDE)
to the Commission

Subject: New residence rules in Verona

In a recent decision, the city council of Verona (Italy), on a proposal by the mayor, Flavio Tosi, 
introduced new rules for granting residence to foreign nationals (including Community citizens). In 
particular, the new criteria for allocating public housing disadvantage foreign nationals residing in 
Verona, whether from the Community or not. For public tenders under regional law 10/96 a preference 
of up to four points has been introduced for Italian nationals who have been living in Verona for at 
least twenty years. A further obstacle has been created to the allocation of rent-controlled housing, 
with eligibility now being restricted to those who have at least ten years' residence in Verona.

Does the Commission agree that these rules adopted by the city of Verona amount to a form of 
discrimination, running counter to the spirit of the Treaties and in particular to Article 12 of the EC 
Treaty and Article 6 of the Treaty on European Union?

Does the Commission not believe that these rules adopted by Verona are in breach of Directive 
2003/109/EC1 concerning the status of third-country nationals who are long-term residents, and in 
particular of its Article 11(1)(f)? 

Is the Commission in a position to exert pressure on the Italian authorities in order to ensure full 
compliance with EU law?

1 OJ L 16, 23.1.2004, p 44.


