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WRITTEN QUESTION E-3521/08
by Kinga Gál (PPE-DE) and Csaba Őry (PPE-DE)
to the Commission

Subject: Pension benefit settlements in the different EU Member States

The answer of the Commission to written question E-0440/08 has to be clarified, since the question 
was referring to a situation that dates from after the Romanian accession on 1 January 2007. 
Romania failed to reply to the pension investigation authorities from other Member States, and it also 
failed to pay the pension in more than 2000 cases in Hungary alone. As a result, the claimants in 
Hungary are receiving just a small part of their pension, without any consideration of the years worked 
in other countries.

The questions would be: 
1. Is there a legal uncertainty in Regulation (EEC) No 1408/711 with regard to the non-existence of 

deadlines of procedures applied by Member States for the purpose of pension benefit 
settlement?

2. Is there a legal background that would allow a Member State on the basis of Regulation (EEC) 
No 1408/71 to leave information requests — in the framework of pension benefit settlement 
procedures — of other Member States without reply for one or more years, while rejecting claims 
concerning the payment of provisional pension benefits?

3. Are investigating institutions enabled to pay provisional pension benefits to claimants with a long 
employment record in other Member States, upon presentation of the respective employment 
documents issued in the other Member State in question?

4. In the case of a claimant to pension benefits with a proven work record in two Member States, 
and an employment relationship allowing for pension benefits in one of them, are both institutions 
of the two Member States in question entitled to refuse the immediate payment of a provisional 
amount of benefits according to Article 45 of Regulation (EEC) No 574/722, until they complete 
the information exchange procedure necessary to the final definition of the pension benefit 
amount?

5. Is the presentation of employment documents established in another Member State a sufficient 
legal basis for the institution of the place of residence to draw up the insurance history of a 
claimant to pension benefits on its own initiative, as prescribed in Article 50 of Regulation (EEC) 
No 574/72? Does the institution in question have an obligation to complete the insurance history 
of a claimant to pension benefits until the claimant reaches pensionable age, if the insurance 
history examination procedure starts one year before this date?

6. Based on the question above, could flagrant cases of non-respect of the dispositions of 
Regulations (EEC) No 1408/71 and (EEC) No 574/72 happen, when the European Court of 
Justice could intervene?
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