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WRITTEN QUESTION E-4517/08
by Mikel Irujo Amezaga (Verts/ALE)
to the Commission

Subject: Privacy and electronic communications

Article 4 of the directive on privacy and electronic communications (2002/58/EC) states: 'The provider 
of a publicly available electronic communications service must take appropriate technical and 
organisational measures to safeguard security of its services ... these measures shall ensure a level 
of security appropriate to the risk presented.' Article 5 of the same directive, on the confidentiality of 
communications, adds: 'Member States shall ensure the confidentiality of communications ...  through 
national legislation. In particular, they shall prohibit listening, tapping, storage or other kinds of 
interception or surveillance of communications and the related traffic data by persons other than 
users, without the consent of the users concerned, except when legally authorised to do so in 
accordance with Article 15(1)'.

In the case of hypothetical listening of an illegal nature (something not mentioned in Article 15) by a 
public body of a Member State:

- does the Commission consider that the service provider could be held responsible for the listening if 
shown not to have complied with the obligations of Article 4 of the directive? If so, what penalty would 
be incurred and what compensation would have to be paid? 

- does the Commission believe that a hypothetical case of listening by security forces without legal 
authorisation would be in breach of Article 5 of the directive? If so, what would be the legal 
consequences for the Member State concerned? 


