Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 49kWORD 40k
26. tammikuuta 2009
E-0226/09
KIRJALLINEN KYSYMYS E-0226/09
esittäjä(t): Urszula Gacek (PPE-DE)
komissiolle

 Aihe: ”Suski sechlońskie” – hakemus maataloustuotteen tai elintarvikkeen maantieteellisen merkinnän rekisteröimiseksi
 Kirjallinen vastaus 

”Suski sechlońskie” eli Sechlnan luumut ovat kivellisiä, kevyesti kuivattuja ja miedosti savustettuja luumuja. Maantieteellinen tuotantoalue on kooltaan 239,55 km2 ja se sijaitsee neljän kunnan alueella: Laskowan, Iwkowan, Łososina Dolnan ja Żegocinan. Nimitys ”suski sechlońskie” on peräisin paikallisesta murteesta. Sana suska tarkoittaa suszkaa eli kuivattua ja miedosti savustettua luumua. Määrite sechlorska tulee Laskowan kunnassa sijaitsevan Sechna-nimisen paikkakunnan nimestä. Aiemmin kylästä käytettiin sekä nimeä Sechna että Sechlna. Nimi Sechna tai Sechlna on kehittynyt sanasta sechnie, joka tarkoittaa kuivaamista. Tämä kertoo tuotteen erityislaadusta sekä kyseisellä maantieteellisellä alueella syvälle juurtuneesta valmistusmenetelmästä. Nimi johtuu etenkin erityisen tuotantomenetelmän käytöstä, joka on ominainen tuotteen valmistusalueelle.

Puolan maatalousministeriön 20. huhtikuuta 2007 ilmoittamien tietojen mukaan hakemus ”suski sechlońskie” ‑luumun maantieteellisen merkinnän rekisteröimiseksi lähetettiin maatalous- ja maaseudun kehityksen ministerin 19. huhtikuuta 2007 tekemän päätöksen nojalla Euroopan komissiolle 17. joulukuuta 2004 annetun maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden sekä perinteisten tuotteiden nimitysten ja merkintöjen rekisteröintiä ja suojaa koskevan lain mukaisesti.

Maantieteellisen merkinnän suojan myöntäminen lisää tuotteen kilpailukykyä ja suojaa Vähän-Puolan (Małopolska) alueen perinteitä ja kulttuuriperintöä.

Vähän-Puolan alueelta valittuna Euroopan parlamentin jäsenenä pyydän yllä esitettyyn liittyen ystävällisesti ilmoittamaan,

missä vaiheessa rekisteröintihakemuksen käsittely on?
milloin komissio aikoo tehdä asiasta päätöksen?
miksi Sechlnan luumujen rekisteröinti on kestänyt komissiossa lähes kaksi vuotta?

Kysymyksen alkukieli: PLEYVL C 189, 13/07/2010
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö