Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 39kWORD 42k
6 Μαρτίου 2009
E-1441/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1441/09
υποβολή: Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) , Michael Cashman (PSE) , Sophia in 't Veld (ALDE) , Lissy Gröner (PSE) , Kathalijne Maria Buitenweg (Verts/ALE) , Jean Lambert (Verts/ALE) , Bairbre de Brún (GUE/NGL) , Catherine Stihler (PSE) , Caroline Lucas (Verts/ALE) , Glenys Kinnock (PSE) , Eva-Britt Svensson (GUE/NGL) , Gary Titley (PSE) , John Bowis (PPE-DE) , Baroness Sarah Ludford (ALDE) , Britta Thomsen (PSE) , Richard Corbett (PSE) και Emine Bozkurt (PSE)
προς το Συμβούλιο

 Θέμα: Δολοφονία τρανσεξουαλικής υπερμάχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ονδούρα
 Γραπτή απάντηση 

Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως της Front Line, της Διεθνούς Αμνηστίας και της FIDH (Féderation International du Droit de l'Homme), μια υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Cynthia Nicole Moreno, η οποία αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων στην Ονδούρα, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό στις 9 Ιανουαρίου 2009. Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αναφέρουν ότι η δολοφονία της οφείλεται πιθανότατα στη δράση της υπέρ της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των διαφυλικών ατόμων. Πράγματι, υπήρξε ένα από τα δημόσια πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινότητα των διαφυλικών ατόμων σε μέσα ενημέρωσης και σε διάφορα συνέδρια.

Στην Ονδούρα δολοφονήθηκαν προσφάτως άλλες δύο διαφυλικές γυναίκες: η Jazmina Zelaya στις 30 Οκτωβρίου 2008 και άλλη μια γυναίκα στις 17 Δεκεμβρίου 2008.

Η αστυνομία στην Ονδούρα εμφανίζεται εξαιρετικά απρόθυμη να διερευνήσει τις εν λόγω υποθέσεις και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ανευρεθούν πότε οι δολοφόνοι εξαιτίας του ότι η αστυνομία δεν αναλαμβάνει δράση.

Γνωρίζει το Συμβούλιο τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας με στόχο διαφυλικά άτομα στην Ονδούρα; Έχει συζητήσει ή προτίθεται να συζητήσει το Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα με τις αρχές της Ονδούρας;

Η τσεχική Προεδρία, στο πρόγραμμα εργασίας της στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, δήλωσε ότι «θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υποστήριξη υπερμάχων των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, μπορεί το Συμβούλιο να ασκήσει πιέσεις στην Ονδούρα για την προστασία των διαφυλικών υπέρμαχων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις προαναφερθείσες δολοφονίες;

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: ENΕΕ C 189, 13/07/2010
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου