Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 35kWORD 46k
4 Σεπτεμβρίου 2009
E-4206/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4206/09
υποβολή: Andreas Mölzer (NI)
προς την Επιτροπή

 Θέμα: Τεχνολογία RFID - «γυάλινοι πολίτες»
 Γραπτή απάντηση 

Η ραδιοσυχνική αναγνώριση (Radio Frequency Identification, RFID) προσφέρει τη δυνατότητα ανάγνωσης και αποθήκευσης δεδομένων χωρίς οπτική και απτική επαφή. Ετικέτες RFID μπορούν να τοποθετηθούν σε προϊόντα, αλλά και σε ανθρώπους ή ζώα. Μέχρι τώρα η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ακόμα κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, μεγάλα καταστήματα και εταιρείες εφοδιαστικής. Προβληματικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι ετικέτες μπορούν να τοποθετηθούν σε αντικείμενα (π.χ. ενδύματα) χωρίς να το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Η τεχνολογία αυτή ασφαλώς βοηθάει στον τομέα της διανομής και της εφοδιαστικής, καθώς και στην καταπολέμηση των κλοπών (σε καταστήματα), ωστόσο δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Ασφαλώς δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για την περιορισμένη χρήση τους π.χ. στα τελεσκί, τους κλειστούς χώρους στάθμευσης ή τον δανεισμό βιβλίων.

Οι υπέρμαχοι της προστασίας προσωπικών δεδομένων και οι επικριτές αυτών των νέων τεχνολογιών ζητούν εδώ και καιρό να ενημερώνονται οι πολίτες όταν υπάρχουν ετικέτες RFID ή συσκευές αναγνώρισης σε προϊόντα ή αντικείμενα. Ανησυχία προκαλούν, για παράδειγμα, οι σκέψεις τοποθέτησης RFID σε μέσα πληρωμής (π.χ. στην Ιαπωνία), αλλά και χρήσης τους για αύξηση της ασφάλειας (για παράδειγμα, η BMW εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνονται ορατοί οι πεζοί για τους οδηγούς μέσω ετικετών RFID στα ενδύματά τους). Παρόμοιες εφαρμογές θα καθιστούσαν δυνατή την παρακολούθηση κάθε ατόμου σε κάθε του βήμα. Για παράδειγμα, η ταυτοποίηση ενός αντικειμένου (όπως τα παπούτσια) θα μπορούσε να συσχετίσει πρόσωπα –χωρίς να το γνωρίζουν– με συγκεκριμένα γεγονότα όπως πολιτικές συγκεντρώσεις. Σήμερα όλες οι σχετικές ανησυχίες διαλύονται με την επισήμανση του «μεγάλου κόστους», ενώ αυτό μπορεί ως γνωστόν να αλλάξει πολύ γρήγορα ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, όπως δείχνουν οι τάσεις που υπάρχουν στον τομέα των αριθμομηχανών τσέπης, των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ. Λέγεται ότι σε ένα μεγάλο γερμανικό κατάστημα δοκιμάζεται ήδη στην πράξη η τεχνολογία RFID.

1. Ποια είναι η θέση της ΕΕ για την τεχνολογία RFID;

2. Υπάρχουν ήδη διατάξεις για τη ρύθμιση της ενημέρωσης των πελατών για τη χρησιμοποίηση RFID (π.χ. πού βρίσκεται ο αναμεταδότης, ποια δεδομένα αποθηκεύονται και πώς μπορεί κανείς να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη);

3. Δεν θα πρέπει να αποτραπεί η υλοποίηση των οραμάτων του George Orwell στην ΕΕ με αυτήν και/ή άλλες τεχνολογίες;

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: DEΕΕ C 10 E, 14/01/2011
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου