Parlementaire vraag - E-4434/2009Parlementaire vraag
E-4434/2009

De handel in geestverruimende producten in de vorm van geurstoffen of plantenvoedingsstoffen

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-4434/09
van Elena Oana Antonescu (PPE) en Rareş-Lucian Niculescu (PPE)
aan de Commissie

De afgelopen tijd is in Roemenië een levendige handel ontstaan in geurproducten voor gebruik binnenshuis die geestverruimende stoffen bevatten. Binnen het huidige systeem voor snelle preventie inzake psychoactieve stoffen zijn de Roemeense autoriteiten verplicht om het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) inlichtingen te verschaffen met betrekking tot de nieuwe psychoactieve stoffen die illegaal worden verhandeld. Het laatste nationale rapport dat volgens de EMCDDA- normen is opgesteld door de Roemeense autoriteiten met betrekking tot de situatie op het gebied van drugs weerspiegelt deze realiteit van de handel in stoffen met een geestverruimend effect in de vorm van geurproducten voor gebruik binnenshuis of als voedingsstoffen voor planten.

Onderzoek van verschillende Roemeense media heeft het bestaan aangetoond van meerdere van dergelijk particuliere ondernemingen die op verborgen wijze, in de vorm van geurproducten, geestverruimende stoffen verkopen. Deze stoffen, die verkrijgbaar zijn in winkels (met inbegrip van online-shops als http://www.spice-gold.ro/, http://www.etnoplant.ro/shop/, http://www.spice-diamond.ro/, http://www.fumezlegal.ro/, http://espice.ro/) omvatten onder meer: skunk, amanita muscaria, speed en diablo xxx en worden voorgesteld als mengsels van niet voor consumptie bestemde planten en etnobotanische stoffen. Volgens een aantal in de media geciteerde gebruikers hebben degenen die deze producten nuttigen belevingen die overeenkomen met de belevingen die optreden na het gebruik van verboden stoffen (zoals piperazine). Van de meeste van deze producten is de samenstelling niet aangegeven of is deze in algemene bewoordingen gesteld, zonder dat de actieve stof van het product wordt vermeld.

Wat is de positie de Commissie ten opzichte van het bestaan van een dergelijke verborgen handel in geestverruimende stoffen en wat is de Commissie van plan te ondernemen om de invoering op de markt van producten waarvan het effect op de gezondheid van de consumenten potentieel gevaarlijk is, aan banden te leggen?

PB C 10 E van 14/01/2011