Întrebare parlamentară - E-4434/2009Întrebare parlamentară
E-4434/2009

Comercializarea unor produse cu efect halucinogen sub forma unor odorizante sau nutrienți pentru plante

ÎNTREBARE CU SOLICITARE DE RĂSPUNS SCRIS E-4434/09
adresată de Elena Oana Antonescu (PPE) și Rareș-Lucian Niculescu (PPE)
Comisiei

În ultima perioadă, în România s-a dezvoltat comerțul cu produse de odorizare a camerei care conțin substanțe halucinogene. În cadrul sistemului actual de prevenire rapidă cu privire la substanțele psihoactive, autoritățile din România au obligația de a transmite către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) informații referitoare la noile substanțe psihoactive comercializate în mod ilegal. Ultimul Raport național privind situația drogurilor realizat de către autoritățile din România cu respectarea metodologiei EMCDDA nu reflectă această realitate a comercializării unor substanțe cu efect halucinogen sub forma unor produse de odorizare a camerei sau pentru hrănirea plantelor.

Investigații conduse de mai multe instituții de presă din România au dezvăluit existența mai multor astfel de firme particulare care comercializează în mod mascat, sub forma unor produse de odorizare, substanțe cu efect halucinogen. Printre astfel de produse, disponibile în magazine (inclusiv online: http://www.spice-gold.ro/, http://www.etnoplant.ro/shop/, http://www.spice-diamond.ro/, http://www.fumezlegal.ro/, http://espice.ro/), se numără: skunk, amanita muscaria, speed, diablo xxx, prezentate ca fiind amestecuri de plante și substanțe etnobotanice care nu sunt destinate consumului uman. Conform unor utilizatori citați în media, cei care consumă aceste produse au senzații similare celor care apar în urma consumului de substanțe ilegale (e.g. piperazine). Cele mai multe dintre aceste produse au o compoziție nedeclarată sau declarată în mod generic, fără a preciza substanța activă din compus.

Care este poziția Comisiei vizavi de existența unui astfel de trafic mascat cu substanțe halucinogene și ce intenționează Comisia să întreprindă pentru a controla introducerea pe piață a unor produse al căror efect asupra sănătății consumatorilor este potențial periculos?

JO C 10 E din 14/01/2011